Treceți la conținutul principal

Cultura ca agent electoral

Cultura ca agent electoral opinie În ultimele patru săptămâni am fost invitat să prezint câteva cărţi, proaspăt apărute, ale unor poeţi şi prozatori, în cinci localităţi, din diverse zone ale ţării. 

Ştiu cum sunt, de regulă, asemenea manifestări. Locaţii: o mică librărie, un hol de liceu, un cămin cultural, care funcţionează ca sală de mese pentru nunţi, sau pentru pomana de după o înmormântare. Public: câţiva amici ai autorului, plus inevitabilele rude, una sau două clase de elevi aduşi de câte un împătimit profesor iubitor de literatură. Rezultat: dacă se vând şapte sau opt exemplare, din cartea prezentată, e bine, după care se face, în grup restrâns, o băută pauperă, căci nu prea sunt fonduri, iar editurile plătesc ca naiba. Pe când acum, în săptămânile astea, surprize, surprize! Săli arhipline, oficialităţile în păr, ascultând cu dignitate, coadă la autografe, multe exemplare achiziţionate pe loc de biblioteca locală, chiolhanuri finale babane, sacoşe cu produse specifice la plecare etc. Să vezi şi să nu crezi! „Maaamă, s-a urnit literatura, ne-am recâştigat publicul!!! – m-am gândit ca prostu’.

Până m-a dumirit un prieten, evident mult mai avizat decât mine: e campanie electorală. Adică legal, de iure, încă nu e, dar de facto e. Şi tot acel public fusese mobilizat de primarii şi consilierii locali, indiferent cărui partid aparţineau, mai ales că scriitorii invitaţi erau, pe ici, pe colo, şi ziarişti. Iar la masa festivă de după, ca din întâmplare, scriitorii de la „centru” eram încadraţi la fix de autorităţi. Şi la un pahar de vorbă am auzit aşa cuvinte frumoase despre rolul literaturii, al culturii în general, adică al nostru, al invitaţilor, de ziceai că toată populaţia respectivei localităţi, pe tarlale, pe şantiere, în şomaj, nu face altceva decât să citească. Ni s-au prezentat biblioteci proaspăt renovate, afişe cu spectacole recente, ale unor îndrăgiţi actori şi interpreţi de muzică uşoară şi populară, aniversări, comemorări, vernisaje ş.a.m.d. Ce mai, în toate orăşelele, comunele şi satele pe unde-am fost, cultura – vorba dlui Tăriceanu – duduia pur şi simplu! Şi poate, ni se sugera, n-ar fi rău să pomenim şi noi, pe unde scriem, de realizările de-acolo, că doar le-am văzut, nu? Hai noroc, dom’ ziarist!

Păi dacă-i aşa, n-ar fi bine să aibă loc alegeri, măcar locale, din şase-n şase luni, să mâncăm şi noi o pâine? Că după alegeri, Dumnezeu cu mila.
Scris de : Ioan Groșan
Articol aparut in numarul 52 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu