Treceți la conținutul principal

O treime dintre români dau cărţile pentru net

Circa 33% dintre români merg la bibliotecile publice, dotate cu computere, pentru câte un joc în reţea sau o conversaţie cu rudele pe internet.

După ce Fundaţia Bill & Melinda Gates a donat 26,9 milioane de dolari, peste 1.500 de biblioteci publice din toată ţara au fost dotate cu calculatoare şi internet. Această campanie a revigorat numărul de vizite la bibliotecă, însă nu neapărat în rândul cititorilor.

La şuetă pe net, printre cărţi

Circa 275.000 de români au descoperit tainele internetului mulţumită bibliotecilor. Astfel, acestea au avut parte de 7.000.000 de vizite din partea amatorilor de computere şi internet. Mai exact, 2,3 milioane de persoane, adică 33% dintre respondenţi, au şi recunoscut că vin la bibliotecă doar pentru a-şi căuta un loc de muncă, a se informa sau ca să vorbească cu rudele din în străinătate.

Totuşi, aproape un sfert dintre români au declarat că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp şi, apoi, din cauza dezinteresului faţă de lectură. Aceştia deţin în gospodării un num[r mediu de 80 de cărţi.

Cât de des citesc românii? Circa 42% dintre respondenţi au mărturisit că citesc o dată pe an sau chiar deloc. Însă, peste 35% dintre români ar reveni la bibliotecă, dacă ea ar fi dotată cu calculatoare şi renovată.

Speranţă pentru cărţi


Despre clienţii bibliotecilor care ocolesc cărţile pentru a ajunge la calculatoare, Luminiţa Corneanu, reprezentanta mi­­nisterului Culturii şi Patrimoniului Cultural, nu se îngrijorează. "Ca să ai pe cineva care să îţi ia o carte, trebuie să îl aduci la bibliotecă", a declarat aceasta într-o conferinţă de presă. Ea a mai completat că, totuşi, cererea de carte a crescut, în urma dotărilor cu computere.

"Biblioteca, privită ca un loc al şansei, se pretează şi la puştiul care joacă World of Warcraft şi la situaţia celor care îşi văd rubedeniile din străinătate, însă toate astea se fac în proximitatea cărţilor. Şi proximitatea asta, în natura ei, cred că e un lucru absolut fabulos", a completat şi Cătălin Ştefănescu, prezentatorul tv implicat într-o campanie a programului Biblionet.

Studiul a fost efectuat de către reprezentanţii Biblionet, între 2009 şi februarie 2012, pe sondaje reprezentative naţionale.

CĂLĂTORIE

Poveşti din biblioteci rurale


Scriitorul Radu Paraschivescu şi prezentatorii Cătălin Ştefănescu şi Vlad Petreanu vor deveni, începând de săptămâna viitoare, "Căutătorii de poveşti".

Ei vor parcurge câte un traseu prin ţară, în care vor căuta poveşti din biblioteci publice. Sunt vizate circa 50 de localităţi. Poveştile pe care le vor descoperi cei trei vor fi postate pe internet şi, apoi, într-o carte ce va vedea lumina zilei în acest an. Traseul lui Radu Paraschivescu include zona Banatului, Moldova, Dobrogea, după cum a declarat scriitorul pentru EVZ.

"Nu am niciun plan de bătaie, mă las în voia sorţii şi a reportofonului şi sper doar să nu cedez fizic", a spus el.

Pe lângă cele 25 de poveşti pe care le va aduna, Paraschivescu va începe lucrul la un roman despre o baladă. Nici Cătălin Ştefănescu nu are "lecţia bine făcută", ci vrea să descopere. Prezentatorul va bifa şi cele două trasee Cluj - Bucureşti.

Autor: Monica Lungu
sursa
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu