Treceți la conținutul principal

Cafenelele din librării, alternativă pentru cititori

Odată cu extinderea librăriilor-concept, cei pasionaţi de cărţi pot testa în prealabil volumele care îi interesează, la o cană fierbinte şi aromată de ceai sau cafea.


Bucureştenii au, în prezent mai multe opţiuni ca niciodată de a îmbina două lucruri care merg foarte bine împreună: cărţile şi cafeaua sau ceaiul. Pe lângă librăriile-concept Căr­tureşti, care există deja de 11 ani pe piaţă, au mai apărut şi alte moduri de a te bucura de cuvântul scris în afara casei personale.

Cărtureşti şi Librăria Bastilia, deschisă în urmă cu câteva luni în zona Piaţa Romană, le permit "devoratorilor de cărţi" să testeze volumele pe care vor să le citească, pentru a nu da banii pe o carte care nu li se potriveşte. Concept mai mult decât benefic pentru o perioadă de criză în toate domeniile. "Alegi o carte, te aşezi şi o răsfoieşti. Dacă îţi place, o cumperi. Dacă nu, alegi alta sau te întorci a doua zi şi o vei găsi tot acolo, aşteptându-te", este promisiunea care poate fi găsită pe pagina de Facebook a librăriei Cărtureşti.

La Bastilia, cărţile se citesc în "Al 9-lea cer"


Librăria Bastilia, deschisă în noiembrie anul trecut, la coţul străzii Căderea Bastiliei, mizează pe o formulă care poate fi descrisă aşa: trei niveluri cu cărţi şi unul cu cafenea. Un şir de trepte care par a fi cotoare de volume clasice ("Numele trandafirului" sau "Alice în Ţara Minunilor") duc la "Al 9-lea cer", cafeneaua care serveşte şi drept sală de lectură, decorată cu desene semnate de Ion Barbu. Cafeneaua este dotată şi cu o Afumerie (pentru fumători) şi aici au loc tot felul de evenimente culturale, de la lansări de cărţi la seri de lectură, concerte sau proiecţii video. Clădirea este monument istoric, de patrimoniu, construit în urmă cu 99 de ani.

Şi la Institutul Francez, de pe bulevardul Dacia, se poate citi - de data asta doar în franceză - la o cafea, în incinta Librarie-Café.

"Cafea la un strop de cultură"


Un alt loc din Bucureşti, unde atmosfera de cafenea se îmbină cu pasiunea pentru lectură, este Cafepedia. Aceasta are două locaţii, una în Piaţa Alba Iulia, şi cealaltă în apropiere de Piaţa Romană, pe strada Arthur Verona. Pe lângă selecţia de cafele speciale, există şi o selecţie de cărţi.

În sediul Teatrului Act de pe Calea Victoriei există Sala de Lectură, o ceainărie care beneficiază de o bibliotecă cu peste 1.200 de volume. Pe lângă cărţi clasice şi romane contemporane, la Sala de Lectură se mai organizează şi alte evenimente culturale precum concerte sau lansări literare.

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu