Treceți la conținutul principal

K. G. Durckheim: omul, opera (sinopsis)

Născut la Munchen într-o familie creştină, contele Durckheim este atras de timpuriu de viaţa mistică. Adolescenţa îi este marcată de războiul din 1914-1918. În răstimpul celor patruzeci şi şase de luni petrecute pe front, spectacolul morţii îi provoacă atât fascinaţie, cât şi repulsie. El însuşi va fi însă cruţat de uciderea altor fiinţe umane. 

După finalizarea studiilor de filosofie şi psihologie, Durckheim se stabileşte la Kiel, unde, alături de câţiva prieteni, înfiinţează un mic grup de studiu - denumit Quator - în cadrul căruia pune la punct o practică a tăcerii interioare şi posturi de meditaţie. În această perioadă îi descoperă pe Eckhart, Nieztsche, Rilke, descoperă budismul şi Evanghelia lui Ioan. 

 Numit, în 1923, profesor la Institutul de psihologie de la Leipzig iar în 1931 profesor la Academia de la Breslau, în 1937 Durckheim se vede însărcinat cu o misiune culturală în Japonia în scopul studierii bazelor spirituale ale educaţiei nipone.  

Va petrece zece ani în Ţara Soarelui-Răsare . Se interesează de Zen rinzai, practică meditaţia, face cunoştinţă cu D. T. Suzuki. Partea centrală a învăţăturii lui Durckheim se va baza pe cunoaşterea acumulată în Japonia şi pe cultivarea tăcerii. 

La întoarcerea în Germania, deschide la Todtmos-Rutte, în Munţii Pădurea Neagră, împreună cu analista jungiană Maria Hippius, un Centru de formare în psihologia existenţială şi de reuniuni pe această temă adresat tuturor celor care doresc să pătrundă în cea de-a patra dimensiune modificându-şi starea interioară.
traducere de Adina Ihora

Karlfried Graf Durckheim (1896-1988), doctor in filozofie si in psihologie, socotit printre maestrii spirituali ai timpului nostru. Timp de patruzeci de ani a lucrat ca psihoterapeut la Todtmoss-Rutte (Padurea Neagra), unde a fondat un Centru de formare si intalniri de psihologie existentiala. Activitatea si opera sa - in jur de douazeci de carti - sunt considerate a fi una din culmile intalnirii dintre traditia mistica crestina (Meister Eckhart) si "Calea orientala" (Zen).  

Carti scrise de Karlfried Graf Durckheim (selectie):
- Hara-Centre vital de l'homme, Le Courrier du Livre, 1969.
- Le Zen et nous, Le Courrier du Livre, 1976.
- Exercices initiatiques dans la psyhotherapie, Le Courrier du Livre, 1977.
- La Maitre interieur, Le Courrier du Livre, 1980.
- L'Esprit Guide, convorbiri purtate cu Frantz Woerly, Albin Michel, 1985.
- Le Japon et la culture de silence, Le Courrier du Livre, 1986.
- Le Son du silence, Cerf, 1989.
- Le Don de la Grace, Ed. du Rocher, 1992.
- Le Centre de l' etre, discutii inregistrate de Jacques Castermane, Albin Michel, 1992.
- L' Experience de la transcendence, Albin Michel, 1994.
- Sous le signe de la grande experience, Ed. du Rocher, 1995.
- L'Homme et sa double transcendence, Albin Michel, 1996.
 
Traduse in romana:
- Dialog pe Calea Initiatica, Editura Herald, 2007
- Centrul Fiintei, Editura Herald, 2011
- Hara - Centrul vital al omului, Editura Herald, 2012

Jacques Castermane este cel pe care Durckheim l-a ales sa-i continue activitatea. Actualmente el traieste in Franta, la Mirmande unde conduce Centrul Durckheim, un loc dedicat exercitiului, experientei si vietii spirituale. Centrul a fost intemeiat de Jacques Castermane si inaugurat de K.G. Durckheim in 1981. A scris carti de spiritualitate: Intelepciune aplicata; Lectiile lui K.G. Durckheim; Cum am putea fi Zen? in care dezvaluie substanta invataturilor Maestrului sau.

scrisa de Viorica Juncan - sursa 

resurse suplimentare:

Inregistrari video cu Karlfried Graf Durckheim 

The Nondual Wisdom of Karlfried Graf Durckheim

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu