Scurgeri de informaţii şi corupţie în cazul Nobelului pentru Literatură 2011?


Opţiunea Academiei suedeze de a recompensa poetul Tomas Tranströmer cu Premiul Nobel pentru Literatură pe 2011 nu ar fi trebuit să ducă la nici un fel de polemici. Scriitorul Tranströmer este foarte apreciat în ţara lui, numele său circula de ani buni drept un nobelisabil. În plus, de 40 de ani, nu se mai atribuise un premiu unui suedez.

Site-ul slate.fr scrie că, totuşi, un procuror suedez va analiza zvonurile de corupţie care au apărut în legătură cu premiul acordat săptămâna trecută. Aceasta întrucât Tomas Tranströmer nu era pe „lista scurtă" a favoriţilor şi a pariorilor, cota lui explodând cu câteva ore înaintea anunţului atribuirii Premiului Nobel pentru Literatură. Astfel, pe site-ul casei britanice de pariuri Ladbrokes, Tranströmer a trecut, de la cota 13 la 1, la cota 1 la 1,66, între orele 10.00 şi 13.00. O reprezentantă a respectivei case de pariuri, Sofia Hjartberg, a declarat, joi, că o schimbare atât de bruscă în preferinţele pariorilor nu s-a mai consemnat niciodată. Până acum, în acest caz nu s-a deschis o anchetă oficială. „Ne vom ocupa de împrejurări", a declarat agenţiei France Presse procurorul anticorupţie. „Vom revedea datele Academiei suedeze şi ne vom informa asupra felului cum funcţionează casele de pariuri. Nu am deschis o anchetă. Doar ne vom informa despre situaţie", a mai spus el. Un membru al Comitetului Nobel, Per Wastberg, a declarat agenţiei de presă suedeze TTNews că nu crede că a fost vorba de o scurgere de informaţii.

Totuşi, site-ul Actuallite a reamintit că un scandal similar a izbucnit în 2008. „Atunci, scriitorul francez J.M.G. Le Clezio a obţinut Nobelul pentru Literatură. În acel moment, Horace Enghal, purtător de cuvânt al Academiei suedeze, a declarat că, în weekendul care a precedat anunţul câştigătorului, s-a plimbat pe străzile Parisului purtând în mână un volum al lui Le Clezio, dar că a avut grijă să acopere coperta cărţii." Tot în anul 2008, o altă bănuială a vizat Comitetul de atribuire a Premiilor Nobel. Atunci, în colimatorul departamentelor anticorupţie suedeze au intrat călătoriile în China ale unor membri ai diferitelor Academii de Ştiinţe şi legăturile dintre ei cu anumite laboratoare farmaceutice, care ar fi putut influenţa, într-un fel sau altul, alegerea numelui laureatului Premiului Nobel pentru Medicină pe 2008. Afacerea nu a avut urmări în justiţie, dar ea este şi mai tulbure după ce firma farmaceutică în discuţie - AstraZeneca - a devenit sponsor al Academiei Nobel.

scrisă de Dumitru Constantin