Treceți la conținutul principal

Scurgeri de informaţii şi corupţie în cazul Nobelului pentru Literatură 2011?


Opţiunea Academiei suedeze de a recompensa poetul Tomas Tranströmer cu Premiul Nobel pentru Literatură pe 2011 nu ar fi trebuit să ducă la nici un fel de polemici. Scriitorul Tranströmer este foarte apreciat în ţara lui, numele său circula de ani buni drept un nobelisabil. În plus, de 40 de ani, nu se mai atribuise un premiu unui suedez.

Site-ul slate.fr scrie că, totuşi, un procuror suedez va analiza zvonurile de corupţie care au apărut în legătură cu premiul acordat săptămâna trecută. Aceasta întrucât Tomas Tranströmer nu era pe „lista scurtă" a favoriţilor şi a pariorilor, cota lui explodând cu câteva ore înaintea anunţului atribuirii Premiului Nobel pentru Literatură. Astfel, pe site-ul casei britanice de pariuri Ladbrokes, Tranströmer a trecut, de la cota 13 la 1, la cota 1 la 1,66, între orele 10.00 şi 13.00. O reprezentantă a respectivei case de pariuri, Sofia Hjartberg, a declarat, joi, că o schimbare atât de bruscă în preferinţele pariorilor nu s-a mai consemnat niciodată. Până acum, în acest caz nu s-a deschis o anchetă oficială. „Ne vom ocupa de împrejurări", a declarat agenţiei France Presse procurorul anticorupţie. „Vom revedea datele Academiei suedeze şi ne vom informa asupra felului cum funcţionează casele de pariuri. Nu am deschis o anchetă. Doar ne vom informa despre situaţie", a mai spus el. Un membru al Comitetului Nobel, Per Wastberg, a declarat agenţiei de presă suedeze TTNews că nu crede că a fost vorba de o scurgere de informaţii.

Totuşi, site-ul Actuallite a reamintit că un scandal similar a izbucnit în 2008. „Atunci, scriitorul francez J.M.G. Le Clezio a obţinut Nobelul pentru Literatură. În acel moment, Horace Enghal, purtător de cuvânt al Academiei suedeze, a declarat că, în weekendul care a precedat anunţul câştigătorului, s-a plimbat pe străzile Parisului purtând în mână un volum al lui Le Clezio, dar că a avut grijă să acopere coperta cărţii." Tot în anul 2008, o altă bănuială a vizat Comitetul de atribuire a Premiilor Nobel. Atunci, în colimatorul departamentelor anticorupţie suedeze au intrat călătoriile în China ale unor membri ai diferitelor Academii de Ştiinţe şi legăturile dintre ei cu anumite laboratoare farmaceutice, care ar fi putut influenţa, într-un fel sau altul, alegerea numelui laureatului Premiului Nobel pentru Medicină pe 2008. Afacerea nu a avut urmări în justiţie, dar ea este şi mai tulbure după ce firma farmaceutică în discuţie - AstraZeneca - a devenit sponsor al Academiei Nobel.

scrisă de Dumitru Constantin

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu