Octavian Goga ar putea fi exhumat - exista ipoteza unui asasinat

A fost Goga omorât? Biograful său cere exhumarea şi prelevarea de probe ADN.

Directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, Dan Brudaşcu, a declarat marţi, pentru OradeCluj.ro, că va cere autorităţilor o exhumare a rămăşiţelor lui Octavian Goga, pentru efectuarea unei analize criminalistice.

Brudaşcu a realizat o expoziţie cu selecţii din arhiva foto a lui Goga. Imaginile datează din 1938, din ultimele luni de viaţă ale faimosului poet şi om politic. Fotografiile au fost obţinute din arhiva aflată în custodia Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. “Sunt poze care nu au fost niciodată văzute de publicul larg”, susţine Brudaşcu.

Arhiva personală a scriitorului a fost confiscată de Siguranţă, apoi de Securitate, pentru că Goga s-a aflat permanent în atenţia serviciilor secrete româneşti sau străine. “A fost unul din cei mai spionaţi oameni de cultură dintre politicienii români. Poze de epocă cu fostul premier român s-ar putea să existe şi în arhivele unor ţări europene”, crede Brudaşcu.

Pozele îl înfăţişează pe fostul premier alături de personalităţi ale epocii, printre care regele Carol al II-lea şi viitorul rege Mihai, scriitorii Lucian Blaga, George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă şi Victor Eftimiu, sau împreună cu soţia sa, Veturia. “Vor urma şi alte grupaje tematice legate de acest subiect, inclusiv cu soţia sa Veturia, despre care se crede că a fost multiplu agent de spionaj”, spune realizatorul expoziţiei.
Cercetător al vieţii familiei Goga, Brudaşcu susţine teza potrivit căreia poetul a fost asasinat. Motivaţia ar fi fost una politică, existând temerea că, într-o coaliţie cu extrema dreaptă, ar fi reuşit să câştige alegerile. “Goga a fost otrăvit cu băutură, la fostul hotel Continental, pe atunci New York. Dilema s-ar putea lămuri, dacă se va realiza o expertiză criminalistică”, susţine Brudaşcu.

Octavian Goga a rămas în memoria românilor atât prin poeziile sale, cât şi prin activitatea politică, care a culminat cu funcţia de şef al Consiliului de Miniştri, în perioada premergătoare celui de-al doilea război mondial. Domeniul Goga de la Ciucea este în prezent muzeu, fiind deschis publicului.

Scris de Mihai Bacalu
sursa + galerie foto: http://www.oradecluj.ro/a-fost-goga-omorat-biograful-sau-cere-exhumarea-si-prelevarea-de-probe-adn-plus-10-fotografii-inedite/cultural/2011/09/27/