Treceți la conținutul principal

Octavian Goga ar putea fi exhumat - exista ipoteza unui asasinat

A fost Goga omorât? Biograful său cere exhumarea şi prelevarea de probe ADN.

Directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, Dan Brudaşcu, a declarat marţi, pentru OradeCluj.ro, că va cere autorităţilor o exhumare a rămăşiţelor lui Octavian Goga, pentru efectuarea unei analize criminalistice.

Brudaşcu a realizat o expoziţie cu selecţii din arhiva foto a lui Goga. Imaginile datează din 1938, din ultimele luni de viaţă ale faimosului poet şi om politic. Fotografiile au fost obţinute din arhiva aflată în custodia Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. “Sunt poze care nu au fost niciodată văzute de publicul larg”, susţine Brudaşcu.

Arhiva personală a scriitorului a fost confiscată de Siguranţă, apoi de Securitate, pentru că Goga s-a aflat permanent în atenţia serviciilor secrete româneşti sau străine. “A fost unul din cei mai spionaţi oameni de cultură dintre politicienii români. Poze de epocă cu fostul premier român s-ar putea să existe şi în arhivele unor ţări europene”, crede Brudaşcu.

Pozele îl înfăţişează pe fostul premier alături de personalităţi ale epocii, printre care regele Carol al II-lea şi viitorul rege Mihai, scriitorii Lucian Blaga, George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă şi Victor Eftimiu, sau împreună cu soţia sa, Veturia. “Vor urma şi alte grupaje tematice legate de acest subiect, inclusiv cu soţia sa Veturia, despre care se crede că a fost multiplu agent de spionaj”, spune realizatorul expoziţiei.
Cercetător al vieţii familiei Goga, Brudaşcu susţine teza potrivit căreia poetul a fost asasinat. Motivaţia ar fi fost una politică, existând temerea că, într-o coaliţie cu extrema dreaptă, ar fi reuşit să câştige alegerile. “Goga a fost otrăvit cu băutură, la fostul hotel Continental, pe atunci New York. Dilema s-ar putea lămuri, dacă se va realiza o expertiză criminalistică”, susţine Brudaşcu.

Octavian Goga a rămas în memoria românilor atât prin poeziile sale, cât şi prin activitatea politică, care a culminat cu funcţia de şef al Consiliului de Miniştri, în perioada premergătoare celui de-al doilea război mondial. Domeniul Goga de la Ciucea este în prezent muzeu, fiind deschis publicului.

Scris de Mihai Bacalu
sursa + galerie foto: http://www.oradecluj.ro/a-fost-goga-omorat-biograful-sau-cere-exhumarea-si-prelevarea-de-probe-adn-plus-10-fotografii-inedite/cultural/2011/09/27/

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu