Treceți la conținutul principal

La Timişoara, primul festival internaţional de poezie din Banat

Aşa cum anunţa criticul literar Cornel Ungureanu, încă din urmă trei luni, sfârşitul lunii mai aduce la Timişoara, Lugoj, Jimbolia şi Oradea un eveniment în premieră. Începând cu acest an, Banatul are un festival internaţional de poezie. Prima ediţie, organizată de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, se va desfăşura în perioada 20-25 mai. Sub genericul „Poezia regiunilor de contact etnic”, evenimentul va include conferinţe, simpozioane, mese rotunde şi dezbateri, recitaluri de poezie, lansări de carte, vizite de documentare şi întâlniri cu autorităţile locale şi cu publicul iubitor de literatură. Toate acestea, cu participarea unor personalităţi din lumea literară din ţară şi străinătate.

Invitatul de onoare al festivalului este prof. univ. dr. Marcel Cornis-Pope, din Statele Unite ale Americii, care va susţine o serie de conferinţe privind istoria literaturilor din estul şi sud-estul Europei. Alături de acesta, mai sunt invitaţi şi scriitorii Varujan Vosganian – Prim-Vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu – Vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Ioan Baba (Serbia), Boszormenyi Zoltan (Monaco), Nicu Ciobanu (Serbia), Ion Cocora (Bucureşti), Gelu Negrea (Bucureşti), Mircea Martin (Bucureşti), Ion Milos (Suedia), Virgil Podoabă (Târgu Mureş), Ion Pop (Cluj), Adrian Popescu (Cluj), Nicolae Prelipceanu (Bucureşti) Tudorel Urian (Bucureşti) (critic literar), Al.Cistelecan (Târgu Mureş), Nikola Vujičić (Serbia), Branislav Veliković (Serbia), Vasile Dan (Arad), Octavian Doclin (Reşiţa), Nicolae Sârbu (Reşiţa), Eugen Evu (Hunedoara), precum şi numeroşi poeţi, critici şi istorici literari şi eseişti, membri ai Filialei timişorene a Uniunii Scriitorilor.

Ca un eveniment inedit, organizatorii au pregătit şi o festivitate de inaugurare a Memorialului membrilor Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, amenajat la sediul din Calea Bogdăneştilor nr. 19. Inauguarea va avea loc vineri, 20 mai, de la ora 17.00.

Programul complet al Festivalului Internaţional „Poezia regiunilor de contact etnic” se găseşte pe site-ul Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor, www.uniuneascriitorilortm.ro.

Scris de Florin Puscas

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu