Treceți la conținutul principal

Un scriitor nu vrea sa fie cetatean de onoare al orasului Petrosani

Carte dedicată Teatrului din PetroŞani

Scriitorul Dumitru Velea, membru al Uniunii Scriitorilor si fost director al Teatrului ID Sirbu de la Petrosani, refuza distinctia acordata de autoritatile locale de la Petrosani.

Velea a depus o cerere la registratura prin care isi motiveaza gestul de a refuza titlul de "cetatean de onoare" al municipiului Petrosani.

Omul de litere spune ca nu-l onoreaza un astfel de titlu, dupa ce a scos 37 de volume recunoscute in toata tara si nu numai, in conditiile in care niciodata nu a fost sprijinit in demersurile sale literare.

Dumitru Velea sustine ca refuza acest titlu pentru a-i scuti pe cei din administratia locala de a cadea in "contradictie si dezonoare".

"Sunt un oarecare membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si am publicat pana in prezent 37 de carti, de poezie, dramaturgie, critica si eseuri literare de estetica si filozofie, studii monografice asupra lui Ladislau Schmidt si a Teatrului Dramatic "ID Sirbu" din Petrosani, peste 120 de texte despre scriitori si artisti plastici, oameni de cultura, actori, regizori si scenografi din Valea Jiului...., dar este prea putin, comparativ cu altii si prea neinsemnat, dupa cum ati masurat pana acum Domniile Voastre", spune Dumitru Velea.

Totodata, scriitorul Dumitru Velea le aminteste alesilor de la Petrosani ca de-a lungul timpului au refuzat sa-i acorde sprijin in publicarea volumelor, in conditiile in care alti scriitori din oras au beneficiat de o atentie excesiva a administratiei.

"Pentru publicarea celor 37 de carti Primaria Municipiului Petrosani nu mi-a acordat niciun sprijin financiar considerandu-le lipsite de valoare. Am facut de trei ori cerere de sponsorizare pentru cartea Forme Vii, 60 dramatis personae, 520 de pagini, dar fara niciun sort de izbanda - si de trei ori a trebuit sa ma retrag pentru a nu impiedica pe cei meritosi.

Bugetul municipiului Petrosani trebuie sa ii sprijine pe cei mai buni, ale caror carti trebuie sa apara. M-am bucurat si ma bucur ca aceste carti sunt lansate in sala de marmura a Primariei, in sali asemanatoare ale altor primarii si edificii culturale din marile capitale ale lumii, din Germania sau Egipt, promovand triumfal cultura noastra.

Cum cauza mea culturala de pana acum este prea marunta si aceste carti prea neinsemnate, nu inteleg cum autorul lor ar avea merite deosebite si ar putea fi, ca urmare, Cetatean de Onoare. Pentru a va feri de o asemenea contradictie, ce v-a scapat, si de o lezare a Onoarei Judecatii Dumneavoastra, refuz acest titlu de Cetatean de Onoare al Municipiului Petrosani", si-a argumentat scriitorul Dumitru Velea decizia.

Dumitru Velea este membru UNITER si al Uniunii Scriitorilor din Romania, sectia Dramaturgie, iar debutul literar l-a avut in anul 1973 cu volumul de poeme Lucifera. De-a lungul carierei sale a publicat poezie si eseuri in mai toate revistele din tara.

Primaria din Petrosani va acorda vineri, intr-un cadru festiv, 7 diplome de "cetatean de onoare", pentru: Marian Boboc, Mihai Dragolea, Ioan Lascu, Lucian Strochi, Dumitru Velea si post mortem lui Augustin Fratila si lui Valentin Trascu.

Dumitru Velea este singurul care a refuzat de-a lungul timpului aceasta distinctie.

Scrisă de Marius Mitrache

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.