Treceți la conținutul principal

BookLand, un nou targ de carte pe piata locala, prima editie

Dupa ce in ultimii ani piata de carte a fost dominata de targurile Gaudeamus si Bookfest, din aprilie anul acesta va fi lansat targul BookLand, numarul de vizitatori pentru prima editie fiind estimat sa ajunga la in jur de 350.000 de persoane, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Mihaela Petrovan, directorul general al More Than Pub, agentia de relatii publice care organizeaza evenimentul.

“Aparitia BookLand are doua mari motive la baza: pe de o parte experienta agentiei in organizarea de evenimente, printre ele numarandu-se si pachetul de servicii de creatie, relatii publice si coordonare al Bookfest 2010, si, pe de alta, necesitatea editurilor de a interactiona cu cititorii prin astfel de evenimente dedicate”, explica Mihaela Petrovan.

Evenimentul va fi organizat intre 15 si 17 aprilie (vineri-duminica) in AFI Palace Cotroceni, cel mai mare centru comercial din tara, cu un trafic mediu zilnic catre 70.000 de vizitatori in timpul saptamanii si catre 100.000, in zilele de weekend.

Intrarea este libera, iar pentru cele trei zile ale targului, organizatorii estimeaza peste 350.000 vizitatori comparativ cu pana la in jur de 100.000 de persoane inregistrate la targurile concurente.

In cadrul targului care se pozitioneaza ca fiind unul “urban” vor fi organizate lansari , dezbateri, mese rotunde, proiectii, concerte, dar si “Noaptea alba a cartii”, eveniment cand centrul comercial va ramane deschis toata noaptea intre 16 si 17 aprilie.

Investitia este de circa 300.000 de euro, iar organizatorii spera sa recupereze suma inca de la prima editie.

“Desi piata de carte traditionala e in scadere din cauza influentei multimedia (probabil maximum 100 milioane de euro incasate in 2010 de edituri), cu ocazia targurior de carte, editurile vand foarte bine, aceste evenimente reprezentand una din modalitatile de a obtine numerar pe loc”, mai spune managerul.

Petrovan afirma ca elementele prin care se diferentiaza targul este locatia si programul pentru desfasurarea evenimentului, audienta si strategia de vanzare.

Anul trecut piata locala de carte (fara exemplarele vandute cu diferite publicatii) a fost estimata in jurul a 60 de milioane de euro, in scadere cu 15% fata de 2009, arata datele Diverta, una dintre cele mai mari retele de librarii din Romania. Impreuna cu exemplarele vandute alaturi de ziare ori reviste, piata de carte a urcat la 112 milioane de euro.

In cadrul BookLand vor participa in jur de 150 de edituri locale, fiecare avand posibilitatea sa expuna cel putin 400-500 titluri.

“Editurile mari incaseaza la targurile deja recunoscute chiar si peste 100.000 de euro. Este greu sa estimez un volum de carti vandute, insa doar un titlu de succes se vinde la un targ in cateva mii de exemplare. Vor fi cateva milioane de carti vandute la BookLand...noi speram sa depasim zece milioane de exemplare”, a afirmat Mihaela Petrovan despre vanzarile si incasarile pe care estimeaza sa le inregistreze targul.

Targul BookLand:

- Program: intre 15 -17 aprilie - intre orele 10:00 si 22:00 in AFI Palace Cotroceni
- Sunt estimati 350.000 de vizitatori
- Vor participa 150 de edituri locale
- Investitie de 300.000 de euro

Piata de carte in 2010:

Valoarea pietei a fost de 112 milioane de euro (dintre care 52 de milioane de euro sunt vanzarile cartilor insotite de reviste ori ziare)

In medie, romanii cumpara o carte pe an. In Polonia sau Ungaria, media este de 8-10 carti pe locuitor in timpul unui an.

Pretul mediu al unei carti este 19,16 lei.

Pentru 2011 se estimeaza o mentinere a pietei sau o usoara crestere cu cateva procente.

scrisă de Cristina Negraru, 25 Ianuarie 2011

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Is this The end? Australian inventor creates a special character - Ћ - to replace English language's most common word

It is the most commonly used word in the English language. But, if an Australian restaurateur has his way, our use of 'the' could be about to change forever. Paul Mathis, from Melbourne, has designed the letter 'Ћ' as a replacement for 'the'. Idea: Paul Mathis, from Melbourne, has designed the symbol above as a replacement for 'the'. This is a scene from a promotional video   The businessman is now lobbying Apple asking to promote his app, which features the character in its iTunes store. In an interview with The Sydney Morning Herald, he said: 'The word "and" is only the fifth-most used word in English and it has its own symbol – the ampersand. 'Isn’t it time we accorded the same respect to "the"?' As reported by The Telegraph, Mr Mathis, who has opened more than 20 restaurants and hotels across Australia, has invested AUS $38,000 (£23,500) in the new app. But despite his optimism, it has s...

Engleza și franceza în dialect oltenesc. Greșeli monumentale pentru străinii care vin la Brâncuși

Foto: Radu Ciocoiu/Facebook via adevarul.ro Turiștii străini care ajung în Gorj ar face bine să citească Wikipedia  înainte. Și asta pentru că panourile informative și cărțile poștale despre Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuși” conțin mari greșeli de traducere. În Târgu Jiu, turiștii pot cumpăra de la Centrul de Informare Turistică Brâncuși vederi cu marile opere ale sculptorului român: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii. Numai că traducătorii gorjeni au reușit teribila „performanță” de a greși două dintre numele acestor monumente: – numele în franceză al Coloanei Infinitului este „LA COLO N E SANS FIN” (varianta corectă este „LA COLO NN E SANS FIN” ); – numele în franceză al Mesei Tăcerii este „LA TABLE DU SIL A NCE” (varianta corectă este „LA TABLE DU SIL E NCE” . „Este foarte probabil ca denumirile să fi fost traduse de oameni slab pregătiţi, care nu au consultat nici măcar un dicţionar şi s-au grăbit. ...