Treceți la conținutul principal

Se poate trăi şi fără cultură!

Între îndărătnicii care fac, de-ai dracului ce sunt, totul pe dos, câţiva doar trec drept îndărătnici, pentru că înţeleg totul pe dos. Aceştia înţeleg totul pe dos, deoarece li se cere să creadă, iar ei sunt născuţi să cerceteze.

În Şcoala tehnică de ofiţeri de aviaţie, prin care am trecut prin hazard ca gâsca prin apă doi ani la secţia de radiofonişti de bord, învăţatul era mai degrabă credinţă decât logică şi înţelegere. Trebuia să credem necondiţionat în curentul electric şi în tot felul de unde şi condensatoare.
Altarul pe care ne antrenam în religia asta electrotehnică era o staţie veche de radio cu lămpi. Trebuia s-o demontăm şi s-o montăm la loc. Colegii procedau cu staţia aşa cum ni se cerea, moartă, pe "off". Eu am demontat-o vie, pe "on", adică în funcţiune. Scoteam câte o piesă şi, dacă staţia mergea şi fără ea, mai scoteam una. Pe măsură ce îi împuţinam componentele, vorbirea şi muzica deveneau un hârâit, cu un dram de omenesc în el, dar neinteligibil.

Concluzia nu putea fi decât una: se putea şi fără multe din piesele care-i dădeau dreptul să se numească o staţie radio de bord, doar că din ce în ce mai prost. Se putea şi fără aia şi fără ailaltă, numai că, din ceva, staţia devenea altceva, o grămadă de măruntaie electronice care încă mai semănau a staţie, dar care nu mai erau o staţie.

La toate astea m-am gândit într-una din zilele trecute, când un oficial al guvernului a zis că, găsindu-se azi ţara în criză, e normal să se taie şi din banii pentru cultură. Se poate şi cu mai puţină cultură, a spus ministeriabilul.

Se poate fără scris şi citit? Bineînţeles că se poate. Scoţi scrisul şi cititul obligatoriu din buget şi România încă funcţionează. Dovadă că au loc alegeri cu analfabeţi care trimit în Parlament semidocţi şi semianalfabeţi. Se poate şi fără muzică. Ce, parcă maneliştii şi tot neamul de târfe care se bâţâie la televizor fac muzică? Pentru cei fără scris şi citit, hârâitul vedetelor cu silicon montat până şi în coardele vocale e muzică. Mai bine zis, e "suficient de muzică", după cum se exprima un cantautor rural din frunză. Şi fără teatru se poate. E destul circ în politică, în justiţie şi în relaţia aleşi-alegători ca să mai dăm bani şi pe teatru. Se poate vieţui, de fapt, fără tot ceea ce de câteva mii de ani încoace se cheamă civilizaţie. Ce rost are să risipim banii de umplut maţul şi privata pe învăţătură, pe cultură, pe luminarea minţilor? Oamenii primitivi se înţelegeau numai printr-un soi de hârâit ieşit direct din vintre şi uite că omenirea a mers înainte, nu lateral, nici înapoi.

Pentru că s-a putut şi fără carte, fără muzică, fără pictură şi sculptură, fără arhitectură, ba chiar şi fără curent electric omenirea a urcat pe culmile de unde un dobitoc ne explică nouă, unei ţări întregi, că se poate oricum. Iar noi, ţara, îl îndurăm, fiindcă numărul analfabeţilor şi al iubitorilor de muzică din frunză şi de şatră e în creştere. Altfel, cum să fi crescut atât de repede numărul acestora dacă nu se putea?

de Tudor Octavian

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.