Treceți la conținutul principal

„Scriitorul-fantomă”, omul care aduce milioane în conturile vedetelor fără condei

De la John F. Kennedy, care a câştigat un Premiu Pulitzer cu o carte de memorii bănuită a fi scrisă de altcineva, până la prinţul Charles, care a recunoscut că a fost "ajutat" la redactarea unor pasaje din recent lansatul volum, nenumărate alte celebrităţi au devenit "scriitori de succes" peste noapte.

Poate ni se pare mult ca un scriitor să încaseze 250.000 de euro pentru o singură carte. Dar dacă el ia banii numai cu condiţia să rămână anonim, cel al cărui nume apare scris pe copertă va încasa de 40 de ori mai mult. Pentru a nu strica suspansul vizionării filmului "Ghostwriter" (tradus drept "Marioneta") al lui Roman Polanski, mai bine să nu dezvăluim mai mult, dar ipoteza de la care pleacă pelicula nu este deloc imaginară.

O industrie întreagă de "ghostwriters" (scriitori-fantomă) există în lume şi, foarte probabil, nu vom şti niciodată care sunt adevăraţii autori care au făcut din unele celebrităţi "scriitori". Desigur, ar fi greu să fim păcăliţi de fosta membră a trupei Spice Girls, Victoria Beckham - care pretindea că nu a citit mai mult de o carte în viaţa ei - dacă şi-ar anunţa o apariţie editorială.

Pot presupusele "înclinaţii literare" ale cuiva - poate că şi-a scris versurile unor melodii - să îi dea dreptul să se considere un scriitor de valoare? Pot fi autenticele dezvăluiri incendiare ale Madonnei din cartea sa "Sex" (1992) o suficientă "exersare" a talentului literar, astfel încât să fim convinşi că ulterioarele şase volume de poveşti pentru copii au fost scrise de ea însăşi?
Dincolo de prezumţia de nevinovăţie cuvenită oricui, tot mai multe persoane publice ţin morţiş să-şi sporească celebritatea şi mai ales să-şi îngroaşe conturile bancare prin publicarea unei cărţi. Puţini le scriu cu mâna lor, cum a fost cazul fostului premier Winston Churchill, care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură (1953). În majoritatea celorlalte cazuri, nu este vorba decât de "făcături", care insultă inteligenţa cititorilor.
Despre care nici nu se ştie dacă achiziţionează respectivele volume pentru a le citi cu adevărat ori numai pentru că aşa este la modă. Poate nici nu sunt, de fapt, cititori, ci mai degrabă "consumatori" într-o cultură a celebrităţilor. Cu greu s-ar putea crede că cineva a citit "pe nerăsuflate" volumele pentru copii ale topless modelului siliconat Katie Price din Regatul Unit (UK).

Unii îşi recunosc "coautorii"

În recent apărutul volum "Harmony", în care cere o "revoluţie ecologică", prinţul Charles îi recunoaşte drept coautori pe Tony Juniper, fost director al ONG-ului Prietenii Pământului, şi pe Ian Slkelly, jurnalist la BBC 3. Şi fosta soţie a regelui Rock'n Roll-ului, Priscilla Presley, a publicat biografia "Eu şi Elvis" numind-o şi pe coautoarea Sandra Harmon.

În alte cazuri, vedetele-personaje ale unor volume biografice i-au ajutat pe cei care au scris despre viaţa lor. Astfel, se crede că unele pasaje din cartea lui Andrew Morton, "Diana: Povestea ei adevărată", au fost scrise sub supravegherea directă a prinţesei moarte într-un accident rutier în 1997. Despre Madonna se bănuieşte că a scris fragmente întregi despre ea însăşi din cartea fratelui ei, Christopher Ciccone.

"Negustori cinstiţi" bănuiţi că ar fi hoţi

Alte suspiciuni de cărţi redactate de "scriitori-fantomă" sunt volumul autobiografic "Profiles in Courage", pentru care fostul preşedinte al SUA John F. Kennedy a obţinut Premiul Pulizer în 1955. Şi o carte a fostei Prime Doamne a SUA, Hillary Clinton, a fost scrisă de altcineva (Barbara Feinman).

În aceeaşi situaţie s-ar găsi cartea Războiului Stelelor, atribuită creatorului seriei, George Lucas, dar nu şi recentul volum al fostului premier britanic Tony Blair, care a refuzat în mod expres să apeleze la serviciile unui "ghostwriter". În schimb, Blair s-a ales cu acuzaţii de plagiat, pentru volumul "A Journey", din care s-au vândut 92.000 de exemplare într-o săptămână.

de Bogdan MUNTEANU

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Is this The end? Australian inventor creates a special character - Ћ - to replace English language's most common word

It is the most commonly used word in the English language. But, if an Australian restaurateur has his way, our use of 'the' could be about to change forever. Paul Mathis, from Melbourne, has designed the letter 'Ћ' as a replacement for 'the'. Idea: Paul Mathis, from Melbourne, has designed the symbol above as a replacement for 'the'. This is a scene from a promotional video   The businessman is now lobbying Apple asking to promote his app, which features the character in its iTunes store. In an interview with The Sydney Morning Herald, he said: 'The word "and" is only the fifth-most used word in English and it has its own symbol – the ampersand. 'Isn’t it time we accorded the same respect to "the"?' As reported by The Telegraph, Mr Mathis, who has opened more than 20 restaurants and hotels across Australia, has invested AUS $38,000 (£23,500) in the new app. But despite his optimism, it has s...

Engleza și franceza în dialect oltenesc. Greșeli monumentale pentru străinii care vin la Brâncuși

Foto: Radu Ciocoiu/Facebook via adevarul.ro Turiștii străini care ajung în Gorj ar face bine să citească Wikipedia  înainte. Și asta pentru că panourile informative și cărțile poștale despre Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuși” conțin mari greșeli de traducere. În Târgu Jiu, turiștii pot cumpăra de la Centrul de Informare Turistică Brâncuși vederi cu marile opere ale sculptorului român: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii. Numai că traducătorii gorjeni au reușit teribila „performanță” de a greși două dintre numele acestor monumente: – numele în franceză al Coloanei Infinitului este „LA COLO N E SANS FIN” (varianta corectă este „LA COLO NN E SANS FIN” ); – numele în franceză al Mesei Tăcerii este „LA TABLE DU SIL A NCE” (varianta corectă este „LA TABLE DU SIL E NCE” . „Este foarte probabil ca denumirile să fi fost traduse de oameni slab pregătiţi, care nu au consultat nici măcar un dicţionar şi s-au grăbit. ...