Treceți la conținutul principal

O nouă editură în România – Casa de Pariuri Literare

Astăzi, 27 octombrie 2010, începând cu ora 18:30, în Club A (str. Blănari nr.14, Bucureşti) are loc lansarea oficială a Editurii Casa de Pariuri Literare. La eveniment, participă în calitate de invitaţi: Carmen Muşat (critic literar şi eseist, redactor-şef la Observator Cultural), Elena Vlădăreanu (poet şi jurnalist la Radio România Cultural), Andreea Răsuceanu (scriitor, redactor la Observator cultural) şi Cosmin Ciotloş (critic literar, cronicar titular la România Literară). Alături de ei vor fi prezenţi şi autorii: Dumitru Bădiţa, Mihnea Blidariu, val chimic, Ion Cucu şi Bogdan Lipcanu.

CDPL reprezintă un proiect independent iniţiat de către Victor Jalbă-Şoimaru şi Cristian Cosma (un cristian) ce îşi propune să editeze şi să distribuie în condiţii de normalitate şi la un preţ de copertă onest cartea românească de nişă. Se concentrează în general pe debutanţi, indiferent de genul literar abordat şi, în paralel, pe autori contemporani (mai mult sau mai puţin consacraţi) ale căror titluri au căzut în „uitare“.

Evenimentul are loc la două luni de la intrarea propriu-zisă pe piaţă a editurii, marcată prin publicarea, în luna august, a volumului de poezii “Spitalul Manechinelor” de Nora Iuga. Au urmat, între timp, alte cinci titluri: “Dactilografa de noapte” (poezie, reeditare, Nora Iuga), “Lil 1.0” (poezie, debut, Cezar Nicolescu), “Invitat la Săvârşin” (poem în proză, Dumitru Bădiţă), “Playlist pentru sfârşitul lumii” (roman, Mihnea Blidariu) şi “umilirea animalelor” (poezie, debut, val chimic).

Până la Târgul Internaţional Gaudeamus (18-22 noiembrie 2010) – unde editura va fi prezentă cu un mini-stand –, acestora li se vor alătura încă patru volume: “aici nu mai locuieşte nimeni” (poezie, debut, Eva Precub), “Fuck Tense” (poezie, debut, Bogdan Lipcanu), “Ion Cucu: Cum ar arăta viaţa fără fotografie” (vol. I, interviuri), “Morţii Mă-tii” (roman, debut, un cristian).

Sistemul literar are nu doar regulile lui, ci şi metehnele specifice. Pariul este ca regulile să fie urmate fără încrâncenare şi cu sensuri bine delimitate. Casa de pariuri literare vine din experienţa underground, respectă etapele necesare ale unei dezvoltări echilibrate şi pune accent pe calitate şi competiţie.

În curând, toate titlurile din portofoliul CDPL vor putea fi descărcate de pe ediţia digitala şi în format electronic (*.epub) la un preţ de copertă mai mic, faţă de varianta tipărită.

Dincolo de orice substrat legat de marketing, editura încearcă să respecte scriitorii români contemporani. Tocmai de aceea nu se poate vorbi despre autorii CDPL, ci de cărţile CDPL. Pentru ca ei, autorii, să ţină minte colaborarea cu Casa de Pariuri Literare şi să poată fi mândri, alături de aceasta, că „Literatura română scrie pe mine!“.

http://www.agentiadecarte.ro/2010/10/o-noua-editura-in-romania-%e2%80%93-casa-de-pariuri-literare/

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.