Treceți la conținutul principal

Situatia PFA-urilor, dupa ultimele modificari aduse Codului Fiscal

Persoanele fizice autorizate nu vor datora contributii de asigurari sociale, cu exceptia celor care obtin venituri din drepturi de autor. Odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 82/2010, doar persoanele platite in baza unor contracte de drepturi de autor sau conventii civile sunt obligate sa plateasca contributii la pensii, sanatate si somaj.

Spre deosebire de OUG 58/2010, care prevedea ca pentru toate veniturile din activitati independente (aici fiind incluse si PFA-urile) sa se plateasca contributii de asigurari sociale, noua ordonanta prevede aceasta obligatie doar pentru veniturile din contracte de drepturi de autor si conventii civile.

Potrivit ordonantei, in sistemul public de pensii si al asigurarilor pentru somaj, veniturile de natura profesionala sunt definite ca venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe si/sau activitati desfasurate pe baza de contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului Civil;

Astfel, PFA-urile vor plati contributiile prevazute de OUG 58/2010 ( 10,5% la pensii, 5,5 la santate si 0,5% la somaj ) numai in cazul in care beneficiaza de venituri de natura profesionala in baza unui contract de drepturi de autor/ conventii civile.

Celalalte categorii de PFA-uri se vor supune regimului anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 58/2010, adica vor plati doar contributia la pensii, conform legii 19/2000, aceasta fiind diferentiata in functie de conditiile de munca: normale, deosebite sau speciale.

Pe de alta parte, persista insa riscul ca activitatea desfasurata sa fie reconsiderata ca activitate dependenta, iar in acest caz, PFA-ul respectiv va datora pentru veniturile obtinute toate contributiile aferente, dar si impozit pe venit .

Ordonanta de Urgenta nr. 82 /2010 aduce urmatoarele modificari cu privire la criteriile ce pot indica natura dependenta a unei activitati:
-Folosirea bazei materiale a platitorului de venit este unul din criteriile de reclasificare, in conditiile in care aceasta se face in mod exclusiv. Conform reglementarilor anterioare, folosirea bazei materiale a platitorului de venit era un criteriu de reclasificare indiferent daca aceasta era sau nu folosita exclusiv.

-Abrogarea prevederilor ce permiteau inspectorilor fiscali sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta in baza altor elemente care reflecta natura dependenta a activitatii, dar care nu erau specificate in textul legii.

In cazul drepturilor de autor si conventiilor civile, obligatiile de calculare, declarare, retinere si plata a contributiilor individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj revin platitorului de venit;

Baza de calcul pentru contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj este venitul net rezultat in urma deducerii din venitul brut a cheltuielii forfetare . Baza de calcul este plafonata la echivalentul a cinci salarii medii brute lunar;

Sumele achitate in plus ca urmare a depasirii plafonului se pot restitui sau compensa la cererea asiguratului, depusa la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene;

15 Septembrie 2010
Anca Dumitrescu

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.