Treceți la conținutul principal

Noi modificari fiscale: Pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile se platesc contributii la somaj si pensii - nimic despre sanatate. Nimic nici despre PFA

Ordonanta de Urgenta 82/2010, publicata vineri seara, in Monitorul Oficial, reformuleaza prevederile OUG 58/2010, privind contributiile la asigurarile sociale pentru venitul din activitati independente. Este ceea ce au incercat sa explice cei doi ministri de resort miercuri, dupa Sedinta de Guvern. Noile prevederi se refera numai la drepturile de autor si conventii civile, pentru care vor trebui platite contributii sociale si de somaj, in cuantumurile stabilite de celebra Ordonanta 58. Niciun cuvant despre asigurarile de sanatate si nici despre obligatiile datorate de Persoanele Fizice Autorizate.

"In esenta, ordonanta nu mai reglementeaza asigurarile sociale pentru profesiile libere, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale. Acest lucru nu inseamna ca aceste categorii profesionale nu datoreaza asigurari sociale, datoreaza si acestea plata contributiilor insa in conformitate cu reglementarile din legislatia primara: Legea 19/2000 privind pensiile, Legea 95/2006 privind sanatatea, Legea 76/2002 privind somajul", considera consultantul fiscal Adrian Benta. Practic, predeverile in vigoare inainte de aparitia celebrei Ordonante 58/2010.

Asadar, asigurarile sociale datorate de catre cei care incaseaza venituri din drepturi de autor sau conventii civile sunt cele individuale pentru:
• contributia la asigurari sociale pensii procent 10,5%;
• contributia la somaj procent 0,5%.

"Nu avem prevedere speciala pentru plata asigurarilor de sanatate in aceasta ordonanta! Acest lucru insemna ca este repusa in drepturi Legea 95/2006, privind asigurarile de sanatate, iar plata se va face de la caz la caz, in functie de calitatea de salariat, pensionar, somer, PFA a fiecarei persoana ce incaseza venituri din conventii civile sau drepturi de autor", mai spune consultantul citat.

In noul act normativ este reformulata definitia activitatilor dependente (pag. 3-4 din OUG 82 http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-09-12-7782671-0-oug82.pdf)

de Ioana Morovan, HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.