Treceți la conținutul principal

Marşul culturii Bucureşti - Sarmizegetusa, 500 km pe jos

Scriitorul Laurian Stănchescu va iniţia, la începutul lunii septembrie, „un act cultural extrem“, un marş al culturii pe o distanţă de 500 km de la Bucureşti la Sarmizegetusa. „Ceea ce anunţăm pentru luna septembrie vrea să însemne omagiul adus culturii naţionale şi universale şi, mai ales, culturii şi literaturii noastre. Poate că în felul acesta redeşteptăm spiritul naţional, pentru că sunt convins că există, şi ne îndreptăm uşor, uşor spre cultură. Părerea mea este că numai prin cultură ne mai putem lega de restul lumii, căci, din păcate, România este izolată. Cultura este singura îndeletnicire umană care poate să despartă toate graniţele ţării spre o lume civilizată“, a precizat Laurian Stănchescu.

Cei aproape 500 de kilometri vor fi străbătuţi pe jos. „Vom pleca ori de la Cimitirul Bellu, de lângă Mihai Eminescu, sau de la locul în care a fost depus trupul său la Biserica «Sfântul Gheorghe», mergând apoi pe traseul Chitila, Găieşti, Piteşti, Curtea de Argeş, Horezu, Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Petroşani, Haţeg şi Sarmizegetusa“. Vom face opriri în toate marile oraşe importante aflate de-a lungul traseului. Unul dintre aceste popasuri simbolice ale participanţilor care se vor alătura acestui marş va fi la Târgu Jiu, la Complexul Brâncuşi, unde va avea loc o întâlnire cu artişti importanţi din România - scriitori, muzicieni, artişti plastici - care vor aduce un omagiu personalităţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, înţeles ca un model exemplar, nu numai al culturii noastre, ci şi al celei universale. Ultima oprire va fi pe ruinele Sarmizegetusei, capitala Daciei, spaţiu sacru al românilor, care acum mai bine de două milenii era considerat un loc important din punct de vedere cultural, economic, militar şi administrativ în lumea antică. Marşul se va finaliza printr-o întâlnire-spectacol, desfăşurată între zidurile anticei cetăţi, care ar trebui să devină un loc de pelerinaj, nu locul din care se face aprovizionare cu cărămidă pentru noi construcţii, aşa cum a dezvăluit scriitorul Laurian Stănchescu. Punctul de sosire va fi, de fapt, un punct de plecare. „După acest marş, în primăvară va urma marşul dacilor. Vom pleca de la Sarmizegetusa la Roma pe jos, ducând pământ dacic dacilor care sunt pe Columna lui Traian de la Roma. E un act cultural extrem, prin care sperăm să atragem atenţia României şi apoi a străinătăţii asupra culturii şi literaturii noastre“, a completat iniţitorul marşului.

scrisă de Mirela Marinescu

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.