Treceți la conținutul principal

Ce se întâmplă cu editura Curtea Veche?

"Este inacceptabilă sechestrarea patrimoniului Editurii Curtea Veche"

A trecut mai bine de o săptămână de când Editura Curtea Veche a fost sechestrată. Din partea autorităţilor competente în rezolvarea cazului - Poliţie, Procuratură -, doar amânări, indiferenţă şi tragere de timp. O instituţie culturală producătoare de carte nu a reuşit să sensibilizeze autorităţile statului să-şi facă datoria, aşa cum de altfel ar fi fost şi normal. Kelemen Hunor, ministrul Culturii, şi-a exprimat, în cadrul unei conferinţe organizate chiar la sediul ministerului pe care îl conduce, solidaritatea faţă de ocuparea abuzivă a editurii.

Mai mult, ministrul Hunor a spus că este "inacceptabil" ca patrimoniul editurii să fie sechestrat, ca de altfel patrimoniul oricărei instituţii de cultură, publică sau privată. El a precizat că a vorbit despre asta cu Vasile Blaga, ministrul de Interne, şi că urmează să aibă o discuţie şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru urgentarea rezolvării cazului.

Prezenţi la conferinţă, Irene şi Grigore Arsene, acţionarii Editurii Curtea Veche, au declarat că până în prezent nu au fost ajutaţi cu nimic concret de autorităţile competente.

În timp ce doamna Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche, este plimbată de la o instituţie la alta fără o rezolvare concretă, Alexandru Schalli - cel care s-a transformat peste noapte în proprietar legal al editurii - îi sfidează în continuare pe oamenii legii şi împreună cu tovarăşii lui stăpânesc după bunul plac casa din Ion Mincu 11. "Ceea ce s-a întâmplat la Editura Curtea Veche dovedeşte nu numai că lucruri infinit de grave sunt posibile în România, ci că nu este pur şi simplu un stat de drept decât cu numele. România, după părerea noastră, este aproape un stat captiv, un stat confiscat de aceste grupuri, care, cu complicitatea sau doar cu pasivitatea vinovată a celor care-şi scriu pe vehicule «siguranţă şi încredere», fac legea", a spus Irene Arsene.

Mai ciudat este că, de la incident şi până în prezent, nici picior de poliţist nu a reuşit să intre în editură şi să stea de vorbă cu aceşti oameni de "vază" care au ocupat clădirea. La rândul său, domnul Grigore Arsene a catalogat acţiunea autorităţilor drept "o tărăgănare insuportabilă pentru cei care aşteaptă o decizie". El a precizat că "60 de oameni lucrează în condiţii eroice acasă, încercând să scaneze cărţile care erau acolo şi să ne ajute să respectăm nişte contracte. Audierile întârzie foarte mult. Până nu se termină, organele spun că respectă legea".

Începând din 17 iulie 2010, coşmarul Editurii Curtea Veche pare să nu se mai termine... Scenariul este demn de un film prost, cu recuperatori şi mardeiaşi care-şi fac mendrele sub nasul autorităţilor, care, la rândul lor, nu pricep ce se întâmplă în jurul lor. Şi, culmea, toate s-au întâmplat la mai puţin de 50 de metri de Secţia 2 Poliţie. De atunci, deşi foarte multe persoane, dar şi instituţii culturale din ţară şi din străinătate şi-au exprimat solidaritatea faţă de ocuparea abuzivă a editurii, nu s-a luat nici o măsură concretă. Momentan, toate calculatoarele instituţiei, documentele, actele editurii se află în mâna unor persoane cărora li se permite în continuare să se creadă buricul pământului, pentru simplul fapt că nimeni nu a îndrăznit să intre în editură, să-i legitimeze şi să-i dea afară. Cel puţin, până la rezolvarea legală a cazului.

autor: Mara Raducanu


update din surse suplimentare:
Am fost azi [26 iulie - n.n.] la conferinţa de presă organizată de Curtea Veche, de unde v-am adus câteva informaţii, unele proaspete, altele mai puţin, în funcţie de cât de mult aţi urmărit ştirile. Eu nu eram foarte familiarizată cu subiectul aşa că pentru cei ca mine voi spune întreaga poveste.

Sâmbătă, pe 17 iulie, o firmă de pază a intrat în sediul editurii Curtea Veche, blocând toate căile de acces, în baza unor acte de proprietate false. Cel care a angajat firma de pază este moştenitorul doamnei care în urmă cu ceva timp a donat statului român imobilul în care Curtea Veche îşi desfăşoară activitatea, iar de câţiva ani, aşa cum reiese din copiile actelor puse la dispoziţie de editură, face apeluri în justiţie (respinse până la acest moment) pentru redobândirea casei.

Poliţia a constatat în cursul zilei de luni falsul din actele de proprietate depuse şi a dispus anularea avizului de pază. Însă în locul firmei de pază a venit un grup de 15 persoane care au pus din nou lanţuri la porţi, le-au sudat şi au intrat în sediul editurii. Mai departe, din relatările lui Iren Arsene şi ale lui Grigore Arsene (doi dintre cei trei acţionari), reiese că poliţia a făcut tot posibilul pentru a se eschiva de la a lua măsuri. Iar motivul invocat a fost acela că acolo par a fi proprietarii imobilului, iar ei nu pot sări gardul fără să fie luată o decizie în instanţă.

Acţionarii editurii au făcut demersurile necesare pentru a obţine această decizie, prin reclamaţii la poliţie, procuratură şi judecătorie, obţinând audienţe la tot felul de instituţii, însă termenul de începere al procedurilor pe care l-au obţinut a fost a doua decadă a lunii septembrie. În acest context ar însemna ca editura să îşi suspende activitatea până la sfârşitul lunii septembrie, când s-ar decide în instanţă că atât sediul cât şi domiciliul celor 3 acţionari a fost preluat în mod abuziv. Ceea ce, evident, ar însemna falimentul Curtea Veche, în contextul în care întreg patrimoniul acesteia se află la numărul 11 din strada Arh Ion Mincu.

Prin urmare, singura soluţie este determinarea autorităţilor de a grăbi procedurile. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prezent şi el la conferinţă, a spus că a adus situaţia la cunoştinţa ministrului Vasile Blaga, rugându-l să intervină pentru a urgenta procedurile.

Această rugăminte şi susţinerea publică a editurii Curtea Veche este însă tot ce poate face acest minister, alături de autori, profesori, academicieni, care locuiesc şi profesează atât în România cât şi în străinătate. Au fost trimise scrisori de solidaritate cu editura, către diverse foruri care ar putea, la rândul lor, să preseze autorităţile pentru rezolvarea mai rapidă a situaţiei.

Aşteptăm deci să vedem dacă aceste acţiuni vor avea un rezultat concret şi sperăm ca lucrurile să se rezolve cât mai curând şi pe cale cât mai legală.

sursa: http://www.bookblog.ro/editoriale/ce-se-intampla-cu-curtea-veche/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+bookblogro+%28bookblog.ro%29

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.