Treceți la conținutul principal

Retailerul sloven de carte Mladinska a ieşit de pe piaţa românească

Retailerul sloven Mladinska, cu o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro anul trecut şi un lanţ de 80 de librării la nivel internaţional şi care a intrat anul trecut în Capitală, a ieşit de pe piaţă, deşi anunţa iniţial un plan de extindere în oraşe precum Constanţa sau Arad.

"Librăria din centrul comercial din Militari a fost închisă din cauza rezultatelor financiare obţinute", a declarat un fost angajat al librăriei, care a dorit să rămână anonim. Investiţia realizată în librăria din centrul comercial Militari Shopping Center, care ocupa o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, s-a ridicat la 350.000 de euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor companiei. Mladinska avea 16 angajaţi în România şi plănuia să mai deschidă librării în Constanţa şi Arad, în fiecare unitate urmând să fie angajate şase persoane.

Mladinska mai opera pe piaţa românească şi o editură, deschisă încă de la sfârşitul anului 2006. Editura publica circa 40 de titluri de cărţi educaţionale.

La baza grupului Mladinska se află editura Mladinska Knjiga, care publică în special cărţi pentru copii şi tineret, fiind fondată în 1945 la Ljubljana.

Anul trecut a mai ieşit de pe piaţa românească, la doar câteva luni după ce intrase cu o librărie, şi grupul ungar Alexandra, proprietarul unei reţele de 80 de librării în Ungaria, cu vânzări de 70 mil. euro. Retailerul ungar intrase în România la sfârşitul lunii septembrie anul trecut printr-o librărie într-un centru comercial din Buzău, care a fost închisă. Grupul ungar anunţase că va dezvolta în România o reţea de 50 de librării în următorii trei ani, în centre comerciale. La baza ieşirii retailerilor de carte de pe piaţa românească au stat chiriile mari din centrele comerciale, dar şi numărul redus de clienţi.

Şi lanţul de librării Diverta, controlat de omul de afaceri Octavian Radu şi care operează 60 de unităţi pe piaţa românească, a cerut intrarea în insolvenţă în urmă cu câteva săptămâni.

Pe piaţa de distribuţie de carte mai activează librăriile Humanitas, dar şi Compania de Librării Bucureşti.

Autor: Mirabela Tiron, 22 iunie 2010

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.