Treceți la conținutul principal

Dan C. Mihăilescu: Eu îl consider pe Cioran cea mai frumoasă nebunie a literaturii române

Scriitorul şi criticul Dan C. Mihăilescu a declarat, joi seară [17 iunie - n.n.], cu ocazia lansării de la Cluj-Napoca, a cărţii sale "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei", că îl consideră pe Cioran "cea mai frumoasă nebunie a literaturii române".

Dan C. Mihăilescu a precizat că volumul său este scris pentru liceeni, pentru oameni care nu sunt familiarizaţi cu Cioran şi că vrea să facă o istorie a epistolarului la români.

Criticul a povestit despre cea mai frumoasă amintire a sa din întâlnirile cu Cioran.
"Cea mai frumoasă amintire cu Cioran este din seara în care ne-am despărţit şi mi-a băgat, spre uimirea mea aproape lăcrimoasă de mândrie valahă, mi-a chemat taxiul şi mi-a îndesat o hârtie de 50 de franci în palmă, şi a spus: «Ia, că ştiu că voi nu aveţi bani!». «Domnu' Cioran, zic, vă rog, am bursă de 1.000 de franci», «Nu mă interesează, ia-i!». Şi i-am cheltuit a doua zi ca boul, în loc să-i pun în ramă sau să-l pun să mi-i semneze, vindeam ăia 50 de franci uşor, azi, cu 100 de euro", a relatat Mihăilescu.

El a continuat spunând că Emil Cioran era "fascinat" de nebunie sub toate formele.

"Atunci mi-a spus: «Pe noi, nebunia ne conservă, dacă ştii că «tout est foutu», se alege praful de omerire, de istorie, de Europa, în 50 de ani Notre Dame va fi moschee, vin arabii, China, rasa galbenă», totul era îngrozitor la el, gata cu asta eşti salvat. Nebunia este ca o nacelă în care te urci şi îşi ia zborul, nebunia este ca o tichie de mărgăritar care te face invizibil, ca un fel de aloe în jurul sufletului care te conservă, e un fel de armură ignifugă, dacă eşti nebun este perfect", a povestit Dan C. Mihăilescu.

Scriitorul a arătat că, în volum, compară nebunia la Cioran, Eminescu şi Nietzsche.

"Eu îl consider pe Cioran cea mai frumoasă nebunie a literaturii române, nu mai avem mulţi, Eminescu a murit nebun, chiar aici în carte compar modul în care au înnebunit şi cum se comportau la nebunie Eminescu, Nietzsche, Cioran şi este foarte semnificativ modul în care înnebuneşte Eminescu şi ce face, care este gestul lui obsedant atunci. Eminescu scuipă, tot timpul, peste tot, avea o expectoraţie, nu vreau să duc asta mai departe, dar este semnificativ nu doar că poetul naţional înnebuneşte scuipând tot ce mişcă, dar faptul că am avut un poet naţional care moare nebun şi un dramaturg naţional care moare în exil (Caragiale - n.r.), asta pentru românismul nostru trebuie să spună al naibii de mult", a afirmat Dan C. Mihăilescu.

Scriitorul şi omul de teatru Ion Vartic a spus că volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei" este o carte scrisă "de un maniac despre un alt maniac".

"Cioran nu este un filosof de sistem, ci un gânditor particular, iar cartea lui Dan C. este un ping-pong cu gânduri, o idee foarte importantă din carte ne poate ajuta să îl înţelegem pe Cioran sau cum se scrie despre Cioran, am mai spus-o, repet, Cioran trebuie citit şi citat, comentariul nostru şi al lui trebuie să se rezume la funcţia de ligament, de alăturare între aceste citate extraordinare", a spus Vartic.

Scriitorul şi criticul Dan C. Mihăilescu a vorbit, joi seară, cu cititorii clujeni, în cadrul unei întâlniri organizate de Teatrul Naţional din Cluj, în parteneriat cu Editura Bybliotek. Invitaţi au fost Dan C. Mihăilescu şi Ion Vartic, iar întâlnirea a avut titlul "Despre Teatru şi Literatură".

Evenimentul a fost precedat de lansarea romanului "Memoriile hingherului" de Mihai Măniuţiu, a albumului foto "Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic" de Cristina Modreanu şi a volumului "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei" de Dan C. Mihăilescu.

Volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei", de Dan C. Mihăilescu, a fost lansat şi în 12 iunie, la Bookfest, de editura Humanitas, care a anunţat cu această ocazie o nouă colecţie, "Sufletul din plicuri", ce va include şi cartea reputatului critic literar. La evenimentul organizat de Humanitas au participat scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric şi Lidia Bodea, directorul general al editurii.

Sursa: Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.