Treceți la conținutul principal

Se vor adapta editurile noastre la e-reader?

Kindle DX, de mărime apropiată de coala format A4, dă posibilitatea (ca şi Kindle 2, de altfel) să te abonezi, prin intermediul conectivităţii G, la multe dintre ziarele lumii. Înscriindu-te pe Amazon.com printr-o procedură standard poţi cumpăra, printre altele, 60 de cotidiene americane, 12 canadiene, 2 franţuzeşti, unul cehesc, şase britanice şi unul rusesc. Fiecare ziar poate fi citit gratis timp de 14 zile. După care, dacă n-ai anulat comanda, eşti abonat automat pentru o lună. La unele („Le Monde", „New York Times") abonamentul lunar e scump. Dacă „Moscow Times" sau „Shanghai Daily" costă 9,99 dolari, „Le Monde" atinge 27,99.

Odată înscris sau abonat, acolo unde există acoperire 3G, ţi se descarcă automat pe e-reader ediţia din dimineaţa zilei respective. Odată descărcată în memoria e-readerului, poate fi citită în orice alt moment al zilei sau, dat fiind că se arhivează automat, şi în zilele următoare.

Kindle DX are şi avantajul că, tot prin conexiunea 3G, se poate intra pe Wikipedia şi pe Google.
Nu acelaşi lucru se întâmplă cu Sony Daily Edition, ce se poate conecta la wirelles doar în America!
Am experimentat asta pe pielea mea!
Graţie unui Kindle DX, am citit în ediţia de vineri, 16 aprilie 2010, a ziarului „Le Monde" articolul „Sosirea I'Pad pune editorii în alertă".
I'Pad, lansat în America, conţine şi un e-reader. În consecinţă, problema ridicată de articol în legătură cu i'Pad e valabilă şi pentru orice alt tip de e-reader.

Pe 8 aprilie, PDG al Apple informa că pe i'Pad au fost deja descărcate 600.000 de cărţi numerice. Primul palmares american al celor mai vândute cărţi numerice e asemănător cu palmaresul celor mai vândute cărţi imprimate.
Pe primul loc se situează „Caught", romanul lui Harlen Coben, publicat la Penguin. Cartea a apărut în variantă numerică în urma unui contract semnat în februarie de Apple cu cinci din cele şase mari edituri americane. Pentru cărţile numerice, preţurile oferite de Apple merg de la 12,99 dolari pentru o noutate până la 14,99 dolari pentru o carte foarte cerută.

Nu numai Apple îşi are propria librărie de cărţi numerice, dar şi Kindle (Kindle Store), Sony (Reader Store).
Ajungem astfel la principala întrebare pe care şi-o pot pune cititorii în legătură cu ­e-readerul.

De unde şi cum se poate face rost de cărţi pentru e-reader?

Cărţi contracost se pot cumpăra şi descărca din magazinele de care dispun toate firmele producătoare de e-readere. Pe Internet se găsesc însă şi site-uri pe care se pot descărca gratuit cărţi. E suficient să cauţi pe Google: Free books. E vorba însă de cărţi fără drepturi de autor. Ele sunt disponibile în format Kindle, PDF şi Epub.

Din nefericire, la capitolul cărţi numerice, românii stau catastrofal.
Drept bonus la i River, firma oferă un CD cu 101 cărţi româneşti în format PDF.
Au fost trecute însă în acest format opere ale clasicilor tipărite înainte de 1989 în Biblioteca Şcolarului.
În cazul lui Caragiale, am avut surpriza de a descoperi note de subsol, impuse de cenzură, prin care se polemizează cu autorul din punct de vedere ideologic.
Pe piaţa neagră, circulă un CD cu 1.000 de cărţi româneşti şi străine (traduse).

Ca orice produse de acest fel , CD-ul ridică numeroase probleme tehnice şi de conţinut. Cele mai multe cărţi sunt în Rich Text Format. Unele ­e-readere (Kindle DX, de exemplu) nu pot citi în acest format. Altele (Sony, de exemplu) nu recunosc unele litere specific româneşti. Trebuie să le treci în format PDF şi apoi să le descarci. Numai că formatul PDF ocupă mult spaţiu din memoria e-readerului.
Aşa cum s-a văzut, noile apariţii au şi o variantă numerică. Se vor adapta şi editurile noastre la noua realitate?
Greu de răspuns câtă vreme noua realitate n-a pătruns aproape deloc în România.

Ion Cristoiu, 18 aprilie 2010

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.