Treceți la conținutul principal

Cultură de faliment şi manele

Soarta produselor culturale de calitate e în mare pericol! Sunt din ce în ce mai puţine fonduri pentru cultură de la stat şi de la privaţi. Recenta declaraţie a ministrului Kelemen Hunor anunţă vremuri grele pentru finanţarea culturii. „După cum bine ştiţi, se discută reducerea bugetului ministerului la capitolul bunuri şi servicii de unde am putut finanţa până acum evenimente şi proiecte culturale prin alocarea unor sume proiectelor depuse la minister” - a declarat ministrul Kelemen Hunor într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ministerului având drept subiect atragerea fondurilor europene şi rolul lor pe timp de criză.

În acest an, nu va fi achiziţionată nicio carte din bugetul central pentru bibliotecile judeţene. Banii pentru proiecte culturale vor fi cu 60% mai puţini şi distribuiţi după interese politice locale şi naţionale. României îi lipseşte o lege a produselor şi proiectelor culturale prin care cărţile, discurile de jazz ori operele de artă să nu mai fie impozitate şi decontate precum cuiele sau bananele. O lege prin care factorul politic să fie scos din jocul finanţărilor date prin votul consilierilor locali din primăriile şi consiliile judeţene ale patriei. Chiar când scriu aceste rânduri aflu de la un amic din Gorj că directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, Viorel Gârbaciu, după ce a trecut de examenul de manageriat, trebuie să aştepte şi votul consilierilor judeţeni pentru a fi reconfirmat.

Marea problemă a României culturale nu e aceea că bugetul central pentru cultură e foarte mic (0,06 din PIB!), ci că bugetele culturii locale se duc, cele mai multe dintre ele, pe evenimente populare cu mici şi bere. Pe 16 mai 2010, de Zilele Oraşului Rovinari, Primăria, Consiliul Local, Biblioteca şi Casa de Cultură a Sindicatelor Rovinari au dat banii culturii locale pe concerte cu Nicoleta Guţă, Adriana Antoni, Generic & Dan Ciotoi, Triton, Văru` Săndel, Suzana Toader, Mihai Priescu, Cosmin Mândruţă. Atunci când mai-marii de la Rovinari au fost luaţi la întrebări, a fost dată pe goarnă scuza ideală: “Concertele şi voia bună vor debuta vineri cu trupe şi artişti de manele, deoarece acest gen este intens cerut de cetăţeni”.

Fără o reglementare a produselor şi proiectelor culturale, mai cu seamă în zona “descentralizată” a adminsitraţiei publice locale, vom avea din ce în ce mai puţine cărţi pentru biblioteci şi din ce în ce mai puţine evenimente culturale de calitate. Dar poate că politicienii asta îşi doresc cel mai mult: cultură de faliment şi manele!

Dan Mircea CIPARIU
Luni, 24 mai 2010

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.