Treceți la conținutul principal

“33 + 1” poeţi

Volumul “Poezie română contemporană. Mărci stilistice” (Ed. Junimea, 2010) intenţionează să fie, conform cuprinsului, o iute ochire subiectivă asupra poeziei contemporane, pe criterii în primul rând axiologice.

Cei “33 + 1” poeţi prezenţi în această carte, subsumaţi de noi categoriei estetice şi generaţionale de epigoni (nu atât cei născuţi, etimologic vorbind, după modele) se numără printre cei care au reelaborat ideile şi stilul unor predecesori celebri din poezia română modernă. Epigonii probează nu numai asimilarea deconstructivă a marii stagiuni poetice interbelice, ci şi a meteorilor Virgil Mazilescu, Petre Soica, Cezar Ivănescu, Marin Sorescu, Cezar Baltag, Mircea Ivănescu, Mihai Ursachi etc., in siajul cărora continuă să ne uimească gheizerele ludice, intertextuale, subversive semnalate de Radu G. Ţeposu în a sa “istorie tragică & grotescă a întunecatului deceniu literar nouă”.

O probă de continuitate, aşadar, dar şi de ruptură, despărţire, disociere în sensul propriei construcţii, a originalităţii (imaginar, viziune asupra lumii, prozodie etc).

Protagoniştii acestei cărţi s-au înscris mai mult sau mai puţin pe turnanta europeană postmodernă, anunţând crepusculul protagonismului liric, al conotaţiei metaforice, denunţând visul poetic (frecvent încă la plutonul neoromanticilor), totul fiind înlocuit de dictatul ludic, erotic, mediatic, epico-dramatic, de prozopoemul din care nu lipsesc parodia, farsa, violul lingvistic (agrementat cu parfum gotic sau miroase balcanice), mesajele nostradamice, insertul livresc, sarcasmul, inventarul semantic delirant, derapajele spre farsa tragicomica sau panerotică ca reflex al relativismului şi anomiei globalizante.

Din cele cinci capitole ale cărţii, unul întreg “Pelerin între lumi” este consacrat lui Gellu Naum, părintele suprarealismului în poezia noastră. În rest, 31 de poeţi sunt prezentaţi în grupuri alcătuite mai mult tematic decât după criteriul de generaţie: Miron Kiropol, C.D. Zeletin, Ion Horea, Aurel Rău, Lidia Stăniloaie, Nicolae Stoie incluşi, de pildă, într-un capitol.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=105130

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.