Treceți la conținutul principal

Rusia îi întoarce spatele lui Tolstoi

Rusia este acuzată că îşi abandonează trecutul literar în urma zvonurilor că la Kremlin nu există intenţia de a celebra centenarul Lev Tolstoi, iar filmul „Anna Karenina” a rămas la stadiul de proiect pentru că nu s-au găsit distribuitori.
Academicienii spun că Tolstoi este mai apreciat în zona vestică, deşi cititorii din vest au descoperit operele clasice ale scriitorului cu un secol mai târziu decât confraţii lor ruşi.

Ţări precum Cuba şi Mexic au organizat deja festivaluri dedicate lui Lev Tolstoi pentru acest an, în vederea celebrării centenarului morţii sale din data de 20 noiembrie.

Noi traduceri ale operei lui Tolstoi au fost publicate în Germania şi America, iar filmul “The last station”, care analizează ultimii doi ani din viaţa lui Tolstoi, a primit două nominalizări la Oscar.

Totuşi, în ţara sa natală, moştenirea culturală a marelui scriitor a intrat într-un con de umbră şi nu mai suscită interesul.

“Mi s-a spus că niciunul din tinerii care merg la cinema nu au auzit de Anna Karenina iar că astfel de filme nu mai atrag publicul”, explică producătorul peliculei care trebuia să apară pe marele ecran.

Concluzia este aceea că evenimentele în onoarea marelui scriitor sunt puţine, şi se pare că numai strănepotul lui Tolstoi, Vladimir, îl mai omagiază, organizând o conferinţă academică în Moscova şi o întâlnire informală cu descendenţii scriitorului.

“Oamenii citesc literatură de slabă calitate, în special din zona vestică.

Tolstoi este apreciat în Rusia, numai că astfel de evenimente, cum ar fi aniversările, nu mai au aceeaşi importanţă”, comentează Natasha Perova, autoritate literară din Rusia.

25 Mar 2010 Cristina Mihalascu

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.