Treceți la conținutul principal

Alexandra Vechiu readuce poezia neoromantică în peisajul literar


Este studentă la Drept şi a câştigat zeci de premii pentru poezie la concursurile naţionale de literatură.

Prima poezie a scris-o când era în clasa a IV-a, în şcoala generală. De atunci a continuat să scrie, fără să respecte însă canoanele şi curentele contemporane în materie de literatură, ci mai degrabă urmându-şi sufletul şi inspiraţia.

În şcoala generală învăţătoarea a descoperit că micuţa elevă Alexandra scria compuneri reuşite şi pline de sensibilitate şi a îndrumat-o către un cenaclu literar din Medgidia. A fost doar primul pas în drumul literar al Alexandrei Vechiu.

Acum şi-a câştigat notorietatea în cercurile literare şi datorită numeroaselor competiţii în domeniu la care a participat şi unde a fost răsplătită cu premii.

„Scriu şi poezii şi proză, dar m-am concentrat în special pe poezie, cu toate că am şi câteva eseuri publicate. Aş spune că pentru proză nu am încă un stil definit“, s-a destăinuit Alexandra.

Două volume de poezii

Prima poezie a compus-o tot în clasa a IV-a, în cadrul unui cenaclu literar. „Cred că era despre natură“ , îşi aminteşte poeta.

Primul volum l-a publicat când avea 16 ani, în 2006. Volumul a ieşit pe piaţă sub titlul „Sub Laguna Albastră“ şi a fost primit bine în cercurile de specialitate. Recunoaşterea a venit din partea membrilor Uniunii Scriitorilor din România care i-au răsplătit volumul cu premiul „Prima Verba“.

Premiile, cinci la număr la nivelul întregii ţări, se acordă pentru cele mai reuşite volume publicate în anul respectiv.

A continuat să scrie, acumulând premii de la an la an. Ultima participare, la concursul „Panait Cerna“ - ediţia 34, Tulcea, i-a adus premiul I pentru poezie.

Anul acesta a publicat şi cel de-al doilea volum. „Se numeşte «Carnavalul Căderii» după poezia cu acelaşi nume din volum.

„Denumirea ilustrează lumea măştilor şi a oamenilor costumaţi în care trăim. Chiar cred că trăim într-o lume de măşti“ a povestit poeta.

Carieră în magistratură

Cu toate că este conştientă că are talent şi-a ales alt drum în viaţă, urmând ca literatura să cadă în plan secundar.

De aceea a ales Facultatea de Drept şi ulterior şi-a propus să continue studiile pentru ca în final să ajungă judecător. Motivul este unul întemeiat. „Cu greu se poate supravieţui din literatură. Sunt foarte mulţi scriitori talentaţi ale căror cărţi zac pe rafturi“, spune Alexandra.

De aceea nici nu aspiră să fie admisă în curând în Uniunea Scriitorilor sau să primească recunoaşterea internaţională. Nu şi-a făcut din asta un plan. „Dacă se va întâmpla va veni de la sine“, a concluzionat poeta.

de Antonia Maer

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.