Treceți la conținutul principal

Copilul meu e agitat. ADHD?



"Copiii nu mai sunt ca pe vremuri..." spun adesea bunicile acestora, compârandu-şi nepoţii cu proprii lor fii când erau la vârsta copilăriei. E clar, copiii de azi sunt mai deştepţi, mai nerăbdători, mai neastânpăraţi... Dacă despre noua generaţie de super-copii am mai scris în Ora de viaţă, ADN-ul se modifică şi Boris, de pe Marte, să ne îndreptăm atenţia asupra aparentelor boli "moderne" ale copiilor.

Deja s-a demonstrat că o mulţime de astfel de boli sunt datorate alimentaţiei dezastruoase din prezent. Mai mult, alimentatia femeilor însărcinate influenţează în foarte mare parte starea de sănătate a viitorului copil. La o primă privire, nu e de mirare că avem atâţia copii foarte diferiţi de cum eram noi la vârsta lor, iar alimentaţia este unul din factorii cauzatori.

Compania farmaceutică Lilly (Eli Lilly & Co - www.lilly.com) a cunoscut o dezvoltare fascinantă beneficiind din plin de o noua boală diagnosticată mai ales la copii: ADHD. Boala hiperactivităţii sau a deficitului de atenţie (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) este noua găselniţă a medicinei moderne pentru a diagnostica copiii care sunt foarte agitaţi sau deloc atenţi.

Compania Lilly este cel mai mare producător de medicamente destinate tratamentului chimic pentru ADHD; cele mai cunoscute sunt celebrul Ritalin şi recentul Strattera. Se pare că Europa de Est reprezintă şi în domeniul farmaceutic o piaţă virgină, care aşteaptă să fie cucerită de giganţii chimici. Dovada o reprezintă noul spot publicitar difuzat de televiziunile româneşti care se adresează copiilor bolnavi de ADHD şi care face trimitere la site-ul www.adhd.ro, deţinut de Eli Lilly Romania SRL, reprezentanta Eli Lilly în ţara noastră.

Ce este ADHD?

Conform site-ului adhd.ro (al companiei producătoare Lilly), "deficitul de atenţie / tulburare hiperkinetică (ADHD) este o afecţiune neurobiologică cerebrală care se manifestă prin inatenţie şi/sau hiperactivitate-impulsivitate, simptome care se manifestă în mod constant şi neadecvat vârstei".

Mai departe, compania Lilly ne anunţă o veste bună: "ADHD este tratabil" şi nu ezită să recomande medicaţia (pe care o produce), recunoscând însă că "nu s-a elaborat o terapie care să vindece boala".

Dar copilul dvs. chiar este bolnav de această bizară afecţiune? Deşi pe site sunteţi sfătuiţi să mergeţi la medicul specialist, înainte de a face acest pas, să vedem câteva noutăţi relevante în acest domeniu.

Revista New Scientist anunţa încă din luna iunie 2006 că bebeluşii născuţi prematur (după numai 34 de saptamani de gestaţie) prezintă un risc mai mare cu 70 % (faţă de copiii născuţi la termen) de a se îmbolnăvi de ADHD, citând un studiu danez realizat la Spitalul Universitar Aarhus. Sfaturile pentru prevenirea naşterilor premature sunt cele binecunoscute: renunţarea la fumat, alcool, cafea, etc.

Veţi spune "dar copilul meu s-a născut la termen, sănătos", caz în care apariţia bolii (sau a ceea ce dvs. credeţi a fi boală) trebuie pusă pe seama altor factori, dintre cere cel mai "refuzat" oficial este alimentaţia. Unul dintre alimentele de care se face abuz este zahărul alb, care determină hiperactivitate şi agitaţie psiho-emoţională, inclusiv la adulţi.

Aşadar, dacă cedaţi în faţa copilului dvs. nerefuzându-i cererile de dulciuri, contribuiţi fără să ştiţi la starea lui de agitaţie. Active Information Media a publicat pe larg detalii despre efectele nefaste ale consumului de zahăr alb în Cea mai dulce otravă.

New Scientist atenţionează că prescrierea de medicamente pentru ADHD a scăpat de sub control, afirmând că aproape 5 milioane de americani (majoritatea copii) sunt trataţi cu astfel de medicamente.

Cât de eficiente sunt medicamentele?

Niciodată nu a fost demonstrat pe deplin că aceste chimicale acţionează pentru tratarea sindromului ADHD. Eli Lilly & Co. este hotărâtă să pună stăpânire pe piaţa de medicamente care tratează bolile de tip ADHD. Un spot publicitar al companiei Lilly care a fost difuzat în anul 2002 în SUA face reclamă la tratamentul împotriva afecţiunilor cerebrale de tip bipolar (psihoză maniaco-depresivă) şi trimite la site-ul bipolarawareness.com, deţinut de companie.

Mai mult, substanţele chimice cu care sunt bombardaţi pacienţii (de multe ori, copii) nu fac decât sa mascheze sindromul, iar efectele secundare le depăşesc pe cele iniţiale, astfel că se poate vorbi de o campanie iresponsabilă de drogare a copiilor noştri, doar pentru a umfla buzunarele producătorilor de medicamente.

Un studiu realizat în Finlanda a demonstrat că fetele care sunt diagnosticate cu ADHD riscă să se îmbolnăvească de grave disfuncţii ale inimii: tensiune crescută, obezitate, deteriorarea muşchilor inimii. Studiul realizat la Universitatea din Helsinki afirmă că stresul este unul din principalii factori care declanşează astfel de boli grave.

De Ritalin se moare!

Site-ul www.ritalindeath.com spune povestea unui copil care a murit din cauza tratamentului cu Ritalin, celebrul medicament prescris în cazul ADHD. Pe certificatul de deces scrie "Moartea a fost cauzată de folosirea pe termen lung a metilfenidat-ului (Ritalin)".

Lorraine Day, cunoscut specialist în domeniu, ne oferă o altă perspectivă în ceea ce priveşte ADHD.

Copilul este diagnosticat cu ADHD atunci când este considerat prea activ, nu poate fi atent şi nu poate sta locului, toate acestea fiind simptome SUBIECTIVE. Conform statisticilor, ADHD este diagnosticat de 4 ori mai mult la băieţi decât la fete, şi nu e de mirare, pentru că băieţii se maturizează mai încet decât fetele. Băieţii şi fetele sunt în clase comune, având aceeaşi vârstă, iar băieţii, fiind mai puţin maturi, dau impresia de hiperactivitate, în comparaţie cu fetele.

Diagnostic greşit

Agitaţia, iritabilitatea şi confuziile mentale sunt adesea prezente la aceşti copii, aşa încât ei sunt diagnosticaţi cu "deficienţă de învăţare". Să nu uităm însă că aceste simptome sunt IDENTICE cu hipoglicemia care se instalează aproape imediat după fiecare consum de zahăr alb, rafinat, când insulina este forţată să "neutralizeze" surplusul de zahăr.

Ritalin şi ADHD sunt aproape sinonime. Până la 90 % din copiii diagnosticaţi iniţial cu ADHD au primit un tratament cu Ritalin. Din 1991, s-a înregistrat o creştere cu 500% a consumului de Ritalin, în SUA. Compania Eli Lilly jubilează.

Pe termen scurt, folosirea Ritalin duce la scăderea cu 70 % a simptomelor, aşa încât pare că acest medicament rezolvă problema. Cu toate acestea, nu este arătată întreaga imagine. În ciuda tratamentului cu Ritalin şi alte chimicale specifice, 80 % din copii au continuat să aibă aceleaţi simptome chiar şi dupa 8 ani de tratament. Cu alte cuvinte, totală ineficienţă.

De fapt, a fost mai rău, adolescenţii trataţi cu Ritalin încă din copilarie au dezvoltat în timp afecţiuni comportamentale foarte grave, specifice doar celor care sunt neadaptaţi social, deşi familiile lor erau perfecte. Aceste noi afecţiuni psiho-mentale sunt considerate mult mai periculoase decât ADHD.

Un drog pentru copilul dvs.

Efectele secundare ale tratamentului cu Ritalin includ nervozitate, insomnie, dureri generalizate, anorexie (lipsa poftei de mâncare), greaţă, ameţeală, palpitaţii, dureri de cap, diskinezie, tensiune arterială crescută, pulsul accelerat, dureri în zona inimii, aritmie cardiacă, dureri abdominale, psihoză. Mai mult, se avertizează că medicamentul creează dependenţă şi că modul de acţiune la om nu este complet cunoscut. Cu toate acestea, mulţi părinţi îşi tratează copiii cu astfel de droguri.

Ritalin are efecte similare cu alte stimulante ca amfetamina şi cocaina. Ritalin este un adevărat drog oficializat, destinat copiilor. Farmaciile americane distribuie de 5 ori mai mult Ritalin decât restul lumii. Nicio altă naţiune nu prescrie astfel de medicamente pentru copiii săi, întro asemenea măsură. Faţă de 1990, consumul de Ritalin a crescut de 6 ori, în SUA.

Ritalin duce la cancer

Studii ştiinţifice au fost publicate în 1993 şi au demonstrat că Ritalin a provocat cancer la ficat, în tratamente cu dozaj similar cu cel prescris la copii. Cu toate astea, răspunsul autorităţii federale farmaceutice americane (FDA) a fost că "studiul nu reprezintă un semnal relevant pentru ca Ritalin să fie scos de pe lista de medicamente pediatrice".

Soluţia?

Prevenirea şi tratamentul simptomelor ADHD sunt mai ales cele normale, naturale, la îndemâna oricui. Lorraine Day sfătuieşte părinţii să nu apeleze la tratamentul medicamentos, ci să acţioneze în felul următor:

1. Modificaţi obiceiurile alimentare ale copilului; încurajaţi-l să consume cu preponderenţă alimente naturale, în stare crudă. Asta înseamnă fructe, cereale integrale, legume şi verdeţuri, salate pline de vitamine, minerale şi enzime, toate în forme naturale şi direct şi uşor asimilabile de copil.

2. Eliminaţi toate produsele lactate şi pe cele animale (carne) deoarece acestea conţin hormoni chimici, pesticide, antibiotice ascunse, nedeclarate oficial, care dezechilibrează organismul sensibil al copilului.

3. Eliminaţi cafeina, zahărul alb, dulciurile, mâncarea prelucrată termic, glutamatul, aspartamul şi orice alţi înlocuitori nenaturali ai zahărului, coloranţii alimentari şi alte chimicale (celebrele E-uri) abundente în aproape orice aliment produs în fabrică.

4. Renuntaţi la mesele luate la restaurantele de tip "fast-food" (McDonald's, Spring Time, Pizza Hut, etc) - aici se folosesc cantităţi uriaşe de conservanţi, glutamat, iar alimentele oferite, deşi nu sunt aproape deloc nutritive, conţin multe chimicale pentru a păcăli consumatorul.

5. Încurajaţi copilul să mănânce delicioasele fructe şi legume în stare crudă, ne-prelucrate termic.

6. Consumaţi sucuri proaspete de fructe şi legume făcute în casă, şi multă apă de izvor, pură. Eliminaţi băuturile chimice tip "soft" (Fanta, Mirinda, Sprite, Kinley, Adria, Orangina, etc) sau sucurile "naturale" gata-ambalate (Cappy, Santal, Fruttia, Pfanner, Granini, etc). Înlocuiţi laptele pasteurizat cu cel proaspăt, nefiert, luat dintr-o sursă de încredere, sau folosiţi lapte de soia sau de orez.

7. Pâinea albă este interzisă. Consumaţi numai pâine integrală, graham, sau cu seminţe întregi.

8. Renuntaţi la orezul alb, decorticat. Folosiţi mai ales orez brun şi alte cereale integrale.

9. Interziceţi untul de arahide pentru că acesta conţine aflatoxină, ce cauzează cancer. Preparaţi acasă acest unt folosind nuci Caju sau alune de pădure.

10. Odihniţi-vă copiii îndeajuns. Aceştia au nevoie de multă odihnă şi trebuie să se culce drevreme.

11. Exerciţiile în aer liber trebuie să fie la ordinea zilei, hrănind copiii cu aer proaspăt şi soare.

12. Aruncaţi televizorul! Sau, cel puţin, luaţi-vă măsurile necesare pentru ca băieţelul sau fetiţa dvs. să nu se uite la televizor.
Este cunoscut faptul că în timp ce se uită la TV, copiii intră foarte repede într-o stare hipnotică, lucru demonstrat ştiinţific prin faptul că undele lor cerebrale trec foarte repede de la o stare specifică de alertă (undele beta) la o stare hipnotică (alfa) în care creierul nu mai raţionează.

Violenţa şi decadenţa pe care copilul le vede la televizor trece de filtrul raţional care este în mod normal folosit de creier şi se implantează în subconştientul copilului, fără ca acesta să poată decide dacă ceea ce vede este bine sau rău. Violenţa şi decadenţa este acceptata de creier fără vreo judecată morală, integrându-se imediat în subconştientul copilului. Ceea ce intră în subconştientul copilului este la fel de important ca ceea ce îi dăm să mănânce.

13. Credeţi în Dumnezeu şi învăţaţi-vă copilul să aibă încredere şi el. Învăţaţi-l despre Iisus. Copiii au tendinţa să fie ca cei pe care îi admiră. Un exemplu bun nu poate duce decât la o viaţă fericită.
Autor: Ionuţ Mihai

Alte resurse: http://temepentruacasa.wordpress.com/category/controversa-adhd/

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.