Treceți la conținutul principal

Vremuri grele

Nu cred că presa românească a trecut vreodată prin încercări similare cu acestea prin care trece acum. Înainte de 1989, ziariştii îndrăzneau să mai strecoare câte-o „şopârlă” prin diverse articole de fond, să spargă tiparele partidului, să evadeze intelectual din deşertul proletcultist. Chiar dacă nu reuşeau prea des, asta îi ţinea vii spiritual, le înteţea jarul minţii şi îi ajuta să supravieţuiască gerului din apartamente.

În anii `90, entuziasmul era mare şi compensa lipsurile de tot felul. Se lucra pe bani puţini şi neplătiţi la timp, în redacţii unde tăiai fumul în cubuleţe, cu lama de bărbierit. Simţeai însă că eşti luat în seamă. Presa de autor trăia bine-mersi, iar dacă-ţi mergea mintea şi condeiul n-aveai cum să nu te faci remarcat. Prostia agresivă nu infestase încă posturile de redactor-şef.

Acum, la începutul lui 2010, după ce trei ziare au fost nimicite dintr-o suflare de mogul, puţini sunt aceia care mai au curajul de a încerca să mişte-n front. Proştii utili sunt la mare căutare şi sunt promovaţi pe capete. Cine nu-şi dă seama de asta n-are decât să dea fuga la chioşcul din colţul străzii şi să deschidă o gazetă supravieţuitoare. Asta nu înseamnă că acelea dispărute recent ar fi fost mai breze, dar măcar asigurau alternativa pentru jurnaliştii nedreptăţiţi de patroni. Cu alte cuvinte, toţi îşi găseau locul, după dăruirea şi priceperea pe care le aveau în meserie.

Astăzi, fiecare ziarist se gândeşte să nu-şi piardă slujba, iar aşa-zişii manageri de presă (nici ziarişti, nici economişti) simt mirosul slăbiciunii. Oricum, în sinea lor, n-aveau nici urmă de respect pentru oamenii care dădeau dovadă de verticalitate, dar măcar păstrau, din interes, anumite convenienţe. Azi strâng şurubul atât cât pot şi plescăie satisfăcuţi: „Cui nu-i convine să plece! La uşă mai aşteaptă o sută!”


Aşadar, publicaţiile rămase în viaţă – artificial sau nu – se zbat între criza financiară şi cea morală. Simt în ceafă răsuflarea falimentului sau, după caz, curenţii de aer generaţi de bicele mogulului şi „managerilor”.

Despre televiziuni ce să mai vorbim?! Penibilul subiectelor tratate - în genul „flăcării violet” - se amestecă trist cu disperarea întipărită pe feţele prezentatorilor şi moderatorilor. În majoritatea cazurilor nu ei hotărăsc abordările, dar acceptă să se expună ridicolului din acelaşi considerent – n-au alternativă pe piaţa muncii.

Tabloidele sunt singurele care se simt bine într-o lume care-şi trăieşte clipa în mizerie. Instinctele primare sunt aţâţate ostentativ, cultivându-se ca niciodată impostura şi prostul gust.

Unii, mai prăpăstioşi, ar spune că, practic, nu mai avem presă. Alţii, mai tari cu firea, strâng din dinţi şi speră că această experienţă dureroasă va ajuta media autohtonă. Personal, nu ştiu ce să cred. Va fi scurtă şi imunizantă suferinţa presei sau doar... ţărâna îi va fi uşoară?
articol de Radu George - http://www.infonews.ro/stire/500381-vremuri-grele.html

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.