Treceți la conținutul principal

Plata CAS pentru drepturile de autor, posibilă din 2011

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a dat asigurări că plata obligatorie a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pentru drepturile de autor şi convenţiile civile nu se va aplica în 2010, ci posibil de la 1 ianuarie 2011 şi îi va afecta pe angajaţii care nu au carte de muncă, a declarat, ieri, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, la finele unei discuţii cu ministrul.

Preşedintele UGIR 1903 a explicat: "Introducerea obligativităţii plăţii CAS pentru drepturile de autor şi pentru convenţiile civile îi va afecta numai pe cei care nu plătesc contribuţiile sociale la stat, cei care nu au carte de muncă. De exemplu, contabilii care lucrează pe la diferite firme pe contract de colaborare vor trebui să plătească CAS şi probabil că îşi vor face carte de muncă la una din societăţile la care lucrează".

La rândul său, preşedintele federaţiei sindicale MediaSind, Cristi Godinac, a precizat că reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că peste 80.000 de persoane sunt plătite în România cu drepturi de autor şi, în total, circa 550.000 de angajaţi lucrează cu contracte de colaborare, convenţii civile şi drepturi de autor. "În condiţiile în care peste 50 de publicaţii au fost închise până în prezent şi peste 1.500 de jurnalişti şi-au pierdut locul de muncă, introducerea acestei măsuri ar crea mari probleme mass-mediei, în această perioadă de criză", a explicat Godinac, citat de NewsIn.

Totodată, preşedintele patronatului presei din România (Romedia), Teodor Vasiliu, a declarat că ministrul Muncii a dat asigurări că în 2010 nu se va introduce obligativitatea plăţii CAS pentru cei plătiţi cu drepturi de autor şi că Legea unitară a pensiilor, unde va fi inclusă această prevedere, se va aplica de la 1 ianuarie 2011.

"Cei care sunt angajaţi cu carte de muncă în presă nu vor plăti suplimentar nimic", a adăugat Vasiliu.

Ministrul Muncii a precizat, luni, că persoanele plătite exclusiv prin contracte de drepturi de autor şi convenţii civile, care nu au contracte de muncă ar putea plăti CAS, prin introducerea unei prevederi în noua lege a pensiilor, însă o decizie definitivă în acest sens nu a fost luată încă de Guvern.
http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/plata-cas-pentru-drepturile-de-autor-posibila-din/sumar-articol/1978117/

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.