Treceți la conținutul principal

Modul unic şi fascinant prin care comunicau incaşii

Credit: Muzeul Larco/Wikipediaă



















Un antropolog sugerează că marea civilizaţie pre-columbiană „scria” cu ajutorul unor şnururi înnodate numite ”khipu”.

De multe ori s-a pus problema cum o civilizaţie atât de dezvoltată, precum incaşii, cu o întindere de aproximativ 5.000 de kilometri pe teren accidentat şi cu oraşe măreţe a putut exista fără cuvântul scris. Era nevoie de o reţea complexă de comunicaţie, astfel limbajul exprimat vizual era esenţial, scrie Curiosity.

O dovadă în acest sens sunt aceste khipu, reprezentate în imaginea de mai jos. Se credea că sunt doar pentru reprezentarea valorilor numerice, dar cronicile spaniole din secolul XVI afirmă că aceste şnururi înnodate transmiteau mesaje mai complexe.

Dovezile recente provin după căderea imperiului incaş. În secolul al XVIII-lea, când ultimii incaşi luptau împotriva conducerii spaniole, existau numeroase rebeliuni, acestea fiind „scrise” în khipu.

Antropologul Sabine Hyland este încrezătoare că şnururile înnodate provenite din regiunea Collata reprezintă sunete fonetice. Deşi traducerile acestora sunt dificile (dacă nu imposibile), este un pas important în înţelegerea uneia dintre cele mai influente civilizaţii din istorie.

De asemenea, şnururile analizate la Collata se diferenţiază de restul. În timp ce altele au noduri la intervale regulate şi sunt fabricate numai din bumbac, cele din Collata sunt fabricate din mai multe materiale precum păr de animal şi fibre metalice şi sunt înnodate doar la un capăt, probabil pentru a nu se despica.

Prin colectarea informaţiilor de la localnici şi intervievarea descendenţilor celor care (probabil) au trimis aceste mesaje, cercetătoarea a putut descifra ultimele trei şnururi dintr-un khipu, reprezentând numele expeditorului.

Deşi este cale lungă până la descifrarea întregului mesaj (să nu mai vorbim de întreaga limbă), descoperirea poate avea implicaţii majore . Spre exemplu, culorile khipu-urilor numerice nu au fost probabil alese la întâmplare aşa cum s-a crezut până acum.

scrisă de Alexandru Voiculescu 
sursa: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>