Treceți la conținutul principal

Retrospectiva literară tulceană 2016 – FICȚIUNE

Dragi prieteni, Misterele Dunării vă propune o Retrospectivă literară tulceană a anului 2016, după ce anul trecut, cam în aceiași perioadă de timp, am publicat o retrospectivă a anului 2015. Realizarea unui asemenea adevărat studiu este o muncă destul de anevoioasă, luând în considerare că doar urmărirea aparițiilor editoriale tulcene necesită o oarecare atenție, iar dacă autorul  nu și-a organizat o lansare de carte, există toate șansele ca volumul respectiv să treacă ca „trenul prin gară”, fără să aflăm nimic.
Pentru completarea informațiilor, am apelat la scriitorii tulceni Tănase Carașca și Mircea Petcu, care au răspuns cu amabilitate invitației de ne pune la dispoziție datele lor în această privință, motiv pentru care le mulțumim.
Citind rândurile acestei retrospective, nu veți descoperi analize literare academice, ci doar scurte note, însoțite de copertă și câteva păreri personale.
Utilitatea acestui demers de inventariere literară tulceană s-a dovedit, după prima ediție, din anul 2016, îndoielnică, numărul de cititori de pe blog au fost fix 63, așa cum prezintă statistica precisă făcută de motoarele celor de la wordpress.com, la care se mai adaugă cititorii, câți or fi fost, ai cotidianului Obiectiv de Tulcea, în paginile căruia Retrospectiva a fost publicată, sau în revista on-line a Casei Corpului Didactic Tulcea, „Convorbiri Didactice”. Prin comparație, articolul cel mai citit de pe blogul http://www.mistereledunarii.ro  este până la această dată „Fantoma lacului Ciuperca” cu 5667 de cititori. Un număr atât de mic de cititori, trebuie să recunoașteți că nu prea îndeamnă la întreprinderea unei noi retrospective, dar tulcenii sunt consecvenți și îmi place ideea că și eu sunt unul dintre ei. În plus, am intenția ca la zece asemenea retrospective să public un volum intitulat Retrospectiva literară tulceană 10 ani (2015-2025)… în fond au mai rămas 8 ani până atunci (!).
Deoarece materialul este destul de voluminos, articolul va apare în două episoade, unul (cel de față) dedicat literaturii de ficțiune și un al doilea, pentru non-ficțiune.
Vă urez lectură plăcută, articolul meritând să fie răsfoit măcar pentru a descoperi cei câțiva tulceni scriitori.
Instrucțiuni de lectură: „Dați click pe imaginea de la începutul articolului. După câteva secunde se va deschide articolul care este sub forma unui document .pdf. Am apelat la această formulă tehnică, deoarece tehnoredactarea în câmpul blogului este extrem de anevoioasă. Dacă nu funcționează, nu disperați, mergeți și cumpărați ziarul Obiectiv de Tulcea,  în ziua publicării pe blog, articolul fiind tipărit și în ediția distinsului cotidian tulcean. Dacă nici ziarul nu se mai găsește, trimiteți un comentariu și vedem cum rezolvăm. Până la urmă trebuie să găsim o soluție, doar suntem tulceni!”
 
Nicolae C. Ariton

sursa: mistereledunarii.wordpress.com

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu