Treceți la conținutul principal

Predicţia pe care un mare savant a făcut-o în urmă cu 22 de ani a devenit virală datorită acurateţei sale. ''Vom aluneca, fără să ne dăm seama, înapoi în întuneric''

Image result for The Demon-Haunted World
O predicţie făcută de astronomul şi astrofizicianul Carl Sagan acum mai bine de 20 de ani despre societatea din viitor a revenit din nou în actualitate: scăderea drastică a locurilor de muncă din producţie, politicienii refuzând să reprezinte interesul public; iar tehnologiile revoluţionare vor fi accesibile doar câtorva oameni.

În anul 1995, cu un an înainte de moarte, astrofizicianul Carl Sagan a publicat o carte numită The Demon-Haunted World („Lumea bântuită de un demon”), în care avertiza împotriva periocolelor pseudoştiinţei şi a analfabetismului ştiinţific şi îşi încuraja cititorii să dezvolte o gândire critică şi sceptică.

Un anumit citat din acea carte însă pare extrem de actual prin acureteţea predicţiei. Oamenii vor opta pentru superstiţie şi pseudoştiinţă, iar aceştia vor fi incapabili să distingă între ceea ce ne face să ne simţim bine şi ceea ce este adevărat, precum trendul ştirilor false care a apărut recent. Pasajul acesta a apărut săptămâna aceasta pe un cont de Twitter şi a devenit viral:

Esenţa acestui citat este faptul că „facultăţle noastre critice fiind în declin, incapabile să distingă între ceea ce se simte bine şi ceea ce este adevărat, vom aluneca, fără să ne dăm seama, înapoi în superstiţie şi întuneric”. Acesta este şi motivul pentru care Sagan a insistat asupra importanţei studiului şi a dezvoltării facultăţilor critice, restul fiind doar consecinţele unei societăţi decadente.

Mai mult ca sigur, Carl Sagan cunoştea şi înţelegea destule despre societatea din anii '90 pentru a face o predicţie exactă despre viitorul relativ apropiat. Multe dintre lucrurile expuse de Sagan se găseau deja în faza incipientă. În alt citat din aceeaşi carte spune că „prostirea Americii este cea mai evidentă în reducerea conţinutului de calitate din media enorm de influentă. [...] În momentul în care scriu, cea mai închiriată casetă video din Ameria este filmul Tăntălăul şi Gogomanul. [...] Lecţia din acestea este că învăţatul şi studiatul - nu doar cel al ştiinţei, ci al oricărui lucru - este evitat, chiar indezirabil”.

scrisă de Alexandru Voiculescu
Sursa: Science Alert

Resurse suplimentare: 




Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu