Treceți la conținutul principal

Peripetiile lui Nastratin Hogea

Peripetiile lui Nastratin Hogea
Volumul “Peripetiile lui Nastratin Hogea”, tradus din persana de Mihai Cernatescu si Naser Nikoubakht, a aparut de curand la Editura Herald. Intrate in cultura noastra inca din secolul al XIX-lea, transpuse in versuri de Anton Pann si traduse ulterior din limba turca, aventurile invatatului musulman reprezinta o sursa neintrerupta de umor.
 
In copilarie, prin scoala primara, am primit de la bunicul meu o carte care se numea “Din nazdravaniile lui Nastratin Hogea”, de Anton Pann. Avea o coperta cu un om purtand un turban pe cap si mergand calare pe magar, dar asezat cu spatele. La vremea respectiva mi-au placut mult povestile in versuri despre hogea cel trasnit care intra in tot felul de buclucuri, care avea cate o vorba de duh pentru orice si care parea cand foarte istet, cand prost de dadea in gropi. Nu stiam atunci, iar cartea s-a pierdut de mult, ca Nastratin Hogea e un personaj pe care multe popoare orientale si-l atribuie, dar despre care nu se cunosc foarte multe detalii.

Nastratin a fost un cleric musulman, care predica si care avea pentru fiecare cate o vorba de invatatura. Se pare ca a trait prin secolul al XIII-lea in Orientul Mijlociu, iar printre cei care insista cel mai mult ca Nastratin este al lor sunt iranienii. Cartea aparuta la Editura Herald cuprinde povesti traduse din persana de catre Mihai Cernatescu, doctor in istoria Islamului si bun cunoscator al limbii persane, aceste povesti fiind extrase in principal dintr-o carte publicata la Teheran in 2000 – “Glumele si nazdravaniile lui Nastratin Hogea” si din “Mollah Nasr al Din”, aparuta tot la Teheran, in 2013, dar si din alte surse gasite pe internet.

Cartea cuprinde sute de mici povestiri avandu-l drept personaj pe Nastratin Hogea, unele infatisand situatii amuzante, altele creionand faze de-a dreptul absurde, altele generand invataturi pentru cititori, fie din categoria “asa da” fie din “asa nu” sau punandu-i in tema cu diverse obiceiuri din partea lui de lume. Nastratin apare ca fiind invatatul comunitatii, care ba are bani si primeste oaspeti la cina, ba este sarac si nu are ce pune pe masa, ba are o sotie care il bate si il arunca pe scari, ba are alta sotie care ii naste primul copil la trei luni dupa casatorie, ba isi pierde magarul, ba se duce sa il vanda la targ, ba face lucruri necuviincioase la masa, ba ii sfatuieste pe cei din jur cum sa procedeze intr-o situatie sau alta.

Unele dintre povestiri il arata pe Nastratin ca fiind un om intelept sau care stie sa profite de ocaziile care i se ivesc, in timp ce altele il arata ca pe un om sarac cu duhul, care nu intelege nici macar lucrurile evidente, care se lasa pacalit in afaceri si pe care pana si copiii il iau peste picior. In orice caz, hogea are o logica proprie dupa care se conduce si in general cauta sa fie un om corect si drept.

Iata cateva mostre ale peripetiilor sale din volum:

Va rog
Intr-o zi, Nastratin Hogea a intrat intr-un magazin de halva, a inghitit in sec de pofta si l-a intrebat pe vanzator:
– Daca cineva mananca halva si nu are bani sa plateasca, ce faceti?
Barbatul i-a raspuns:
– Il arunc in strada cu un sut in fund.
Nastratin a luat o bucata de halva, a mancat-o, s-a intors cu spatele spre vanzator si i-a spus:
– Va rog sa-mi socotiti bucata de halva.


Poetul
Intr-o zi, un poet i-a recitat lui Nastratin Hogea cateva versuri pe care le scrisese.
Hogea a spus:
– Versurile tale nu au nici cap si nici coada.
Poetul s-a suparat si a inceput sa-l injure pe Nastratin.
Nastratin i-a raspuns:
– Bravo! Pe cuvantul meu ca injuraturile tale sunt mai bune decat poezia!


Pofta
Nastratin Hogea si-a strans vecinii si le-a spus:
– Uite asa o nevasta vreau sa-mi gasiti: sa fie fecioara, sa fie bogata, frumoasa si cuviincioasa.
Nevasta unui vecin i-a raspuns:
– Greu de gasit toate aceste patru calitati intr-o singura persoana. Daca vrei, iti gasim patru neveste, fiecare cu cate una dintre calitati.
Nastratin a raspuns:
– Vorbiti sau va apucati de treaba?


 
 
Cartea se gaseste AICI.

sursa: 4arte.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.