Treceți la conținutul principal

Școala de vară: O mie şi una de nopţi (11-14 iulie)


Fundația Calea Victoriei vă invită în perioada 11-14 iulie la Școala de vară: O mie şi una de nopţi. Patru seri dedicate celor mai frumoase povești orientale despre ÎNCREDERE, CURAJ, IUBIRE și NOROC.


Image result for 1001 arabian nightsVă propunem o incursiune în lumea exotică a celor O mie şi una de nopţi. Vom descoperi împreună frumuseţea poveştilor depănate de Şeherezada şi vom înţelege tâlcul ascuns al acestora. În fiecare noapte, Şeherezada îi povesteşte soţului ei, regele persan Şahriar, istorisiri menite să-i îmblânzească sufletul nemilos şi îndurerat şi să-i retrezească în cuget cumpătarea şi înţelepciunea. Cu riscul pierderii propriei vieţi, Şeherezada îşi asumă rolul de ghid moral şi spiritual pentru Şahriar, prezentându-i într-o manieră originală exemple de greşeli umane, defecte de caracter, decizii pripite sau îndoielnice, dar şi personaje ale căror fapte meritorii dau seamă de curaj, iubire nemărginită, loialitate şi înţelepciune. Transformarea din final a lui Şahriar coincide cu o redescoperire de sine şi recăpătarea încrederii în cuvântul şi faptele semnilor săi.

Cursul se dovedeşte astfel un exerciţiu util de meditaţie interioară şi dezvoltare personală pornind de la pildele ce acompaniază fiecare poveste. De asemenea, poveştile despre care vom vorbi constituie o manieră inedită prin care putem descoperi cultura arabă şi persană. Vom reintra în atmosfera creată de poveştile Şeherezadei şi ne vom lăsa din nou seduşi de minunatele poveşti cu djinni, efrite, locuri fantastice şi obiecte sau personaje imaginate.

Pe parcursul întâlnirilor noastre vom vorbi despre patru dintre cele mai frumoase poveşti pe care le regăsim în O mie şi una de nopţi:
  1. Prima întâlnire va fi dedicată unei discuţii generale despre poveştile celor O mie şi una de nopţi: geneza acestora, versiunile diferite, primele traduceri, influenţele, elementele de cultură şi civilizaţie ale perioadei califului Harun al-Raşid. În a doua parte a întâlnirii vom discuta despre „Povestea cu pescarul şi cu efritul”. Subiectul central al acestei discuţii gravitează în jurul ideilor de încredere şi loialitate.
  1. În cea de-a doua întâlnire vom vorbi despre „Povestea cu Sindbad Marinarul”. Povestea lui Sindbad constituie un pretext pentru subiecte pline de profunzime ca problema dublului, existenţa destinului, rolul hazardului sau al norocului în viaţa fiecăruia dintre noi.
  1. Cea de-a treia întrevedere va fi dedicată poveştii cu „Aladdin şi lampa fermecată”. Fascinaţia omului pentru puteri nemăsurate ne este bine reliefată de această istorisire care ne arată că orice autoritate şi forţă trebuie exercitate în limitele responsabilităţilor ce decurg din acestea. La finalul acestei poveşti, vom vedea cum vicleşugul şi minciuna se vor dovedi impotente în faţa curajului şi a iubirii adevărate.
  1. În cadrul celei de-a patra întâlniri vom discuta despre „Întâlnirile lui Al-Raşid pe podul din Bagdad”. Model de conducător pentru lumea arabă, Harun al-Raşid, este invocat de Şeherezada ca exemplu pentru Şahriar. Calităţile lui al-Raşid pot constitui un pretext pentru o reflecţie asupra conceptului de lider.

Lector: Cristian Vechiu
Data începere: 11 iulie 2015; Ora curs: 19:00
Număr ateliere: 4
Frecvența zilnică: luni-joi, 11-14 iulie
Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 180 ron
Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1
Detalii la www.victoriei.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu