Treceți la conținutul principal

Premiile USR pe 2015: Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca, printre laureaţi

Image result for Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015 au fost acordate marţi, 31 mai, scriitoriii Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca numărându-se printre laureaţii distinşi cu aceste premii, potrivit site-ului USR.

Juriul pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2015, alcătuit din Iulian Boldea, Tudor Cristea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu (preşedinte) şi Răzvan Voncu, a stabilit, prin vot secret, în şedinţa din 31 mai 2016, câştigătorii premiie Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015, luând în considerare cărţile nominalizate pentru anul 2015, potrivit site-ului USR.

Astfel, Premiul pentru poezie i-a fost acordat lui Vasile Dan, pentru volumul „Lentila de contact” (Editura Mirador), Premiul pentru proză l-a primit scriitorul Dan Stanca pentru volumul „Ghetsimani ’51” (Editura Cartea Românească), iar Premiul pentru Critică, Eseu şi Istorie literară i-a fost atribuit lui Mircea Anghelescu, pentru volumul „Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română”, (Editura Cartea Românească).

Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu.

Pe de altă parte, Premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret l-a primit Petre Crăciun, pentru volumul „Cu Andersen în regatul poveştilor” (Editura Zorio).

Premiul pentru dramaturgie nu a fost acordat, însă juriul a acordat două Premii pentru Debut: Simonei Antonescu, pentru volumul „Fotograful curţii regale” (roman) (Editura Cartea Românească) şi lui Robert G. Elekes, pentru volumul „Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio” (versuri), (Editura Tracus Arte).

Leo Butnaru cu volumul „Panorama poeziei avangardei ruse”, (Editura Tipo Moldova) a primit Premiul pentru Traduceri, iar Premiul Special i-a fost acordat lui Horia-Roman Patapievici, pentru volumul „Partea nevăzută decide totul”, (Editura Humanitas).

De asemenea, Premiul Fundaţiei „Andrei Bantaş“ (pentru traduceri din engleză) i-a revenit Ariadnei Ponta pentru volumul „Du-te şi pune un străjer” (de Harper Lee) (Editura Polirom).

În acest an, s-au acordat două Premii „Mircea Ciobanu“ Medeei Iancu, pentru volumul „Cântarea care a biruit toate cântările!”, (Editura Paralela 45) şi Mariei Pilchin, pentru volumul „Poeme pentru Ivan Gogh”, (Editura Paralela 45).

de Letitia Provian
sursa: mediafax.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu