Treceți la conținutul principal

Fara latina in scoli? Ministrul Educatiei raspunde Academiei Romane: Dezbaterea e deschisa

Imagini pentru proverb latinMinistrul Educatiei, Adrian Curaj, precizeaza ca pana in acest moment nu s-a luat o decizie cu privire la materiile ce vor fi predate in continuare la gimnaziu, dezbaterea fiind una deschisa.

Reactia vine ca urmare a pozitiei exprimate de Academia Romana, care a cerut ca limba latina sa nu fie eliminata din scoli.

Avertisment de la Academia Romana: Nu scoateti latina din scoli!

Intr-un comunicat remis Ziare.com se precizeaza ca pana acum nu s-a luat o decizie, iar procesul de elaborare a planului-cadru pentru invatamantul gimnazial este in derulare, termenul asumat pentru adoptarea acestuia prin ordin de ministru fiind sfarsitul lunii februarie.

"Propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII au generat o vie dezbatere publica, ceea ce ma bucura foarte mult, pentru ca arata interes si preocupare in societate. Aceasta a fost si ideea cu care am pornit la drum, aceea de a fi deschisi, transparenti, de a dezbate si de a-i asculta pe toti cei implicati si interesati de subiect.

Am primit 18.000 de opinii prin chestionarul online, iar acestora li se adauga cele formulate in cadrul dezbaterilor judetene, precum si cele expuse de grupul consultativ pe care l-am infiintat in decembrie 2015", a declarat ministrul Educatiei, domnul Adrian Curaj.

De asemenea, ministrul Curaj a subliniat faptul ca nu s-a luat inca nicio decizie cu privire la orele de limba romana, istorie sau limba latina, asa cum s-a vehiculat in spatiul public.

"Avem nevoie de stabilitate in domenii-cheie, cum este, de exemplu, istoria nationala, dar si de inovare si tehnologii noi in educatie. In mod cert, numarul de ore dedicat unei discipline este important, insa pentru aceasta faza a dezbaterii este la fel de util sa discutam si despre ce vrem sa se intample in acele ore, despre instrumente si metode de predare inovative, despre atractivitatea materiei, despre ce cunostinte si competente vrem sa obtina elevii.

Dezbaterea centrata exclusiv pe aspecte cantitative este contraproductiva. Cea mai buna solutie nu poate veni decat din dialog, prin urmare invitatia de a participa argumentat la aceasta consultare este in continuare deschisa", a subliniat ministrul Adrian Curaj.

In acest context, Ministerul Educatiei a decis ca martea viitoare, pe 16 februarie, sa organizeze la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" din Bucuresti, o dezbatere in care vor fi discutate toate optiunile care au rezultat din procesul de consultare publica derulat pana in prezent.

Sursa: Ziare.com

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.