Treceți la conținutul principal

De unde vine expresia ''Nodul Gordian''?

Image result for gordian knot’’Nodul Gordian’’ este expresia utilizată pentru a descrie o problemă extrem de complicată, care, aparent, nu are soluţie.

Originile termenului ne duc în perioada lui Alexandru cel Mare. După cum se povesteşte, în anul 333 î.Hr., cuceritorul macedonian se îndrepta cu armata sa către capitala frigiană, Gordium ( ce află acum în Turcia de astăzi). La sosirea în oraş, au întâlnit o diligenţă veche, jugul ei era legat cu ceea ce un istoric roman  a descris, mai târziu, ca fiind " mai multe noduri toate atât de strâns legate între ele, încât era imposibil să vezi cum s-au fixat." 
 
Tradiţia frigiană spune că vagonul ar fi aparţinut o dată lui Gordius, tatăl celebrului rege Midas. Porivit unui oracol, omul care va putea dezlega nodurile făcute de el ar fi fost destinat să devină conducător al întregii Asii.
 
Potrivit vechiului cronicar Arrian, năvalnicul Alexandru a fost imediat "cuprins de o dorinţă arzătoare" să dezlege nodul gordian. După ce s-a muncit să-l dezlege, însă, fără succes, el s-a îndepărtat de frânghiile noduroase şi a proclamat: "Nu contează modul în care aceste frânghii vor fi dezlegate". După aceste cuvinte, el a scos sabia din teacă şi a înjumătăţit nodul dintr-o singură lovitură. 
 
Într-o altă versiune, Alexandru Macedon ar fi scos pur şi simplu axa centrală care trecea prin jug, slăbind nodul suficient ca acesta să fie capabil să-l dezlege. Oricare ar fi fost metoda pe care a folosit-o, tânărul rege a fost imediat salutat ca fiind cel care a păcălit prin inteligenţă provocarea antică. 
 
În aceeaşi noapte, Gordium a fost tulburat de o furtună cu fulgere, pe care Alexandru şi oamenii săi au înţeles-o drept un semn că zeii s-au bucurat. O fi fost adevărată profeţia Nodului Gordian, căci Alexandru cel Mare a continuat să cucerească Egiptul şi fâşii mari din Asia, înainte de moartea sa la vârsta de 32 de ani.
 
Una dintre primele menţiuni ale acestei expresii a fost observată în opera lui Shakespeare, care a scris despre Henry V că acesta a fost apreciat pentru abilitatea sa de a "desface" nodul Gordian al politicii.
 
De asemenea, expresia "a tăia nodul gordian" este acum utilizată pentru a descrie o soluţie creativă sau soluţionarea unei probleme aparent insurmontabile.
 
Sursa: History
sursa articolului în limba română: descopera.ro
adaptare de Marina Manastîrlî

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.