Treceți la conținutul principal

Top 5 cărți YA fantasy care îți depășesc așteptările

Când vorbim despre young adult fantasy, de obicei vorbim despre câteva convenții cu care autorii se joacă – fie un triunghi amoros, fie o dragoste imposibilă, fie o devenire de erou/eroină care descoperă/obține cine știe ce putere magică, fie o combinație între toate acestea. Pentru mine astfel de volume au devenit un fel de „plăcere vinovată”, de citit pe repede înainte, mai ales că întotdeauna vin în pereche, fiind de cele mai multe ori măcar o trilogie.

Însă, mi se înâmplă să dau și peste o trilogie/serie care reușește să își depășească genul/convențiile de departe. Dacă sunteți pasionați ori dacă vreți să începeți să citiți YA fantasy, iată 5 recomandări care își merită fiecare pagină de lectură:


daughter1 Seria Daughter of Smoke and Bone de Laini Taylor. Cred că fără doar și poate una dintre cele mai bune serii de fantasy citite de mine în ultimii ani, aceasta construiește pe seama leitmotivului clasic al ființelor care se urăsc de la origini, al războaielor fără sfârșit, al iubirii improbabile între două seminții. Însă modul în care se dezvoltă personajele, răsturnările de situație și fiecare dezvăluire la fel de improbabilă fac din această poveste mult mai mult decât un Romeo și Julieta fantastic. Iar scriitura nu se rezumă la descrierile facile în care abundă, din păcate, romanele YA.


Julie_kagawa-theironking 
2 Să trecem acum la „zâne”. Seria The Iron Fey de Julie Kagawa pornește de la mitologia irlandeză, având ca premisă puterea gândurilor oamenilor de a crea noi ființe, cum ar fi „zânele” fierului (ale tehnologiei contemporane). Din nou, leitmotiv clasic, fiica unei creaturi supranaturale și a unei muritoare se trezește în mijlocul unui război între faes (adevărata denumire care nu are echivalent în limba română, de fapt), însă abordare originală – mai ales în modul în care eroina își face alegerile și se dezvoltă - depășind convențiile și rețetele genului în cea mai mare parte.


the girl at midnight 
3 The girl at midnight de Melissa Grey este proaspăt apărută (aprilie 2015) și marchează debutul unei serii ce mi-a adus aminte de Mortal instruments și Daughter of Smoke and Bone with a twist. Din nou, două seminții aflate în război de când lumea, două personaje mai mult sau mai puțin tipice, însă alegeri neașteptate și o dezvoltare a poveștii care nu este deloc previzibilă. Abia aștept continuarea!


nevermore 


4 Cine ar fi crezut că E.A.Poe poate ajunge material de YA? Seria Nevermore de Kelly Creagh este una care m-a surprins foarte plăcut, jucându-se cu nuanțele gri-întunecate și atmosfera tipică lui Poe, amestecând lumea noastră și o altă lume în care tenebrele iau forme demonice. Dacă mai adaugi în tot acest cocktail și personajul Lilith, atunci cu siguranță vei avea parte de ceva diferit. Un YA fantasy cu influențe de thriller pe care merită să îl puneți pe listă.




scorpio 
5 The Scorpio Races de Maggie Stiefvater este un roman de sine stătător (se pare că mai există și așa ceva încă...) care are premise atipice. O cursă „blestemată” pe o insulă din lumea contemporană, un ton ceva mai serios și mize care nu implică salvarea lumii, ci destine personale – cu o scriitură ușoară, dar încărcată emoțional, mi s-a părut că face notă discordantă în lumea YA fantasy prin abordare și modul în care „justifică” supranaturalul.



Scris de  
sursa: bookblog.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu