Treceți la conținutul principal

Robotul poliglot care va ajuta copiii să inveţe o limbă străină pentru a se adapta mai uşor într-o şcoală nouă

Pentru un copil este complicat să se adapteze într-o ţară străină cu o limbă necunoscută, din acest motiv, a fost inventat un robot care va ajuta copiii imiganţi să obţină abilităţile necesare pentru a începe şcoala.

Copiii imigranţi sunt supuşi unor încercări mai dificile atunci când îşi părăsesc ţara: loc nou, prieteni noi, limbă nouă. Începând cu luna ianuarie, copiii de 4-5 ani, din patru oraşe din Europa, vor primi o mână de ajutor, prin testarea unor roboţi destinaţi să-i ajute să se acomodeze mai repede cu limba.
 
Proiectul, denumit L2TOR, este condus de lingvişti şi roboticienii de la un consorţiu de universităţi din Europa. Acesta are ca scop de a ajuta copiii mici să obţină competenţele lingvistice de care au nevoie atunci când intră în sistemul şcolar. Proiectul pilot prevede implicarea copiilor din oraşele Tilburg şi Utrecht (Olanda), unde robotul îi va ajuta cu învăţarea limbii olandeze. În oraşul Bielefeld (Germania) copiii vor fi ajutaţi la însuşirea limbii germane, în timp ce copiii din Istanbul (Turcia) vor primi ajutor cu limba engleză.
 
L2TOR va implica copii care vor lucra la curs pe o tabletă sub ochiul atent al unui robot NAO. Aceşti roboţi sunt realizaţi de firma franceză Aldebaran Robotics şi sunt adesea folosiţi în sălile de clasă. Înainte de a începe lecţia, robotul va explica copilului ce va trebui să-şi însuşească, iar în decursul cursului, robotul va observa limbajul corpului copilului şi-l va ajuta atunci când acesta se va bloca.
 
"Vrem sa ajutăm aceşti copii să-şi  îmbunătăţească competenţele lingvistice prin intermediul interacţiunii de unu-la-unu cu un robot", afirmă Paul Vogt de la Universitatea Tilburg din Olanda, care lucrează în proiectul L2TOR.
 
Este bine cunoscut faptul că copiii învaţă mai bine într-o interacţiune de unu-la-unu, mai degrabă decât la cursurile de clasă, dar costul şi logistica de a face acest lucru cu profesori umani ar fi prea mari. La Universitatea Yale, profesorii Aditi Ramachandran şi Brian Scassellati studiază modul în care copiii de 10 şi 11 ani interacţionează cu roboţii. Scopul lor este de a dezvolta software-ul care permite roboţilor să înţeleagă mai bine starea mentală a studenţilor şi să facă progrese şi în rezolvarea problemelor de matematică.
 
Şi la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne, un sistem numit CoWriter ajută copiii de 8 şi 6 ani să exerseze scrisul de mână cu ajutorul unui robot. Un robot NAO încearcă să scrie un cuvânt pe un ecran tabletă, iar copilul poate interveni şi "învaţa" robotul unde acesta a greşit, îmbunătăţindu-şi propriile capacităţi de scriere în acest proces.
 
 
În timp ce profesorii umani sunt încă cei mai buni când este vorba de învăţare, roboţii sunt mai buni doar la folosirea de aplicaţii pe bază de ecran. Învăţarea cu roboţii îi oferă copilului o prezenţă tridimensională tangibilă, care-l poate ajuta să înveţe mai eficient.
 
Roboţi au chiar unele avantaje pe care oamenii, din păcate, nu le au - răbdare infinită. "Uneori, profesorul uman se poate plictisi sau înfuri aprin repetarea aceloraşi lucruri din nou şi din nou. Aceste tipuri de reacţii psihologice nu afectează robotul, ei pot repeta de câte ori este necesar", afirmă Amit Kumar Pandey, directorul de cercetare şi dezvoltare de la Aldebaran Robotics.
 
articol preluat de pe descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu