Treceți la conținutul principal

Mari scriitori își așteaptă cititorii în Casa Pogor din Iași

Muzeul Național al Literaturii Române Iași aniversează 25 de ani de la înființarea sa. Va fi o mare sărbătoare, printre altele aniversații au pregătit o expoziție amplă, inedită.


Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLRI) sărbătorește anul acesta 25 de ani de la înființarea sa ca instituție de sine stătătoare printr-o expoziție de amploare- „MNLR Iași 25”, organizată la Muzeul „Vasile Pogor”. Expoziția valorifică patrimoniul muzeelor literare ieșene aflate în componența MNLR Iași. La parterul Casei Pogor, vizitatorii vor fi întâmpinați de cei 13 patroni ai MNLR Iași, gazda fiind Vasile Pogor, iar invitații Mitropolitul Dosoftei, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Gane, C. Negruzzi, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu și Cezar Petrescu. Vor putea fi văzute piese de excepție: manuscrise originale ale Mitropolitului Dosoftei ( „Parimiile de peste an”, 1683) și ale lui Mihail Sadoveanu („Cuvântare la mausoleul lui Alecsandri”, iunie 1928), poezii în manuscris G. Topîrceanu, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu etc. Sunt expus și obiecte personale: Mihai Eminescu -inelul sigilar și ceasul cu monogramă, Vasile Alecsandri- tapiserie realizată de Carmen Sylva, cu monograma „B.A.”, dăruită de regină lui V.Alecsandri, bicornul de diplomat, sigiliul, mapa de corespondență, medalii etc. Expoziția aniversară de la Muzeul „Vasile Pogor” va putea fi vizitată, până în data de 28 februarie 2016.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a devenit instituție de sine stătătoare în toamna anului 1990, prin desprinderea a 10 case memoriale si muzee de Complexul Muzeal Național „Moldova”. De atunci, alte două muzee literare au intrat sub administrarea sa, iar toamna anului 2015, în cadrul FILIT, s-a sărbătorit înființarea Muzeului „Cezar Petrescu”. Tot în acest an, MNLR Iași a obținut titlul de muzeu de rang național.
Curatorii expoziției sunt Oana Melinte, Corina Mocanu-Irimiță și Laura Terente. Mai multe detalii: www.muzeulliteraturiiasi.ro

Autor: Carmen Anghel 
sursa: evz.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu