Treceți la conținutul principal

Scriitorul mexican Fernando del Paso a primit premiul Cervantes

Scriitorul mexican Fernando del Paso, 80 de ani, autor al unor opere clasice pentru literatura mexicană, așa cum este "Palinuro de México", a primit joi premiul Cervantes, cea mai înaltă distincție a literaturii hispanice, conform unui anunț făcut de Ministerul spaniol al Culturii, transmite AFP.
Foto: (c) Arte Mx / www.facebook.com
 
Juriul l-a recompensat pe Fernando del Paso "pentru contribuția sa în dezvoltarea romanului care combină tradiția și modernitatea, la fel cum a făcut, la vremea sa, și Cervantes", a declarat ministrul spaniol al culturii, Ínigo Méndez de Vigo, în cadrul unei conferințe de presă.

Considerat drept unul dintre principalii reprezentanți ai literaturii mexicane, Fernando del Paso este "unul dintre autorii cei mai citiți și cei mai premiați (din Mexic) și considerăm că merită acest premiu", conform unui reprezentant al Academiei Regale spaniole.

Născut în 1935 la Ciudad de Mexico, Fernando del Paso este romancier, poet, dramaturg, eseist, desenator, diplomat și chiar și animator de radio și scriitor de cărți pentru copii. Dintre operele sale reamintim romanele "Palinuro de México", "José Trigo" sau "Noticias del Imperio", precum și volumul de poezie " Sonetos del amor y de lo diario".

Influențat de scriitori uriași ai literaturii mondiale, precum Gustave Flaubert sau James Joyce, Fernando del Paso recunoștea într-un interviu oferit în urmă cu câțiva ani cotidianului spaniol El Pais că "istoria este eșafodajul romanelor mele".

Premiul Cervantes este însoțit de un cec în valoare de 125.000 de euro. Anul trecut a fost câștigat de scriitorul spaniol Juan Goytisolo. Printre alți iluștri laureați ai acestui premiu se mai numără Mario Vargas Llosa (1994) sau Octavio Paz (1981).

AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu