Treceți la conținutul principal

Ghidul autostopistului galactic

ghidul-autostopistului-galactic_1_fullsize
„O parodie SF inegalabilă”

„Cum se poate pleca de pe planetă:

1. Sunați la NASA. Numărul de telefon este: (731) 483-3111. Explicați că e foarte important să plecați cât mai curând posibil.


2. Dacă ei nu cooperează, telefonați oricărui prieten de la Casa Albă – (202) 456-1414 – ca să vă pună o vorbă bună pe lână tipii de la NASA.


3. Dacă nu aveți prieteni la Casa Albă, telefonați la Kremlin (cereți operatoarei să vă facă legătura la 0107-095-295-9051). Nici cei de la Kremlin nu au prieteni acolo (cel puțin nu au prieteni pe care să-i facă publici), dar se pare că dispun de ceva influență, așa că puteți încerca.


4. Dacă nici asta nu merge, telefonați papei pentru îndrumări. Numărul de telefon este 011-39-6-6982 și centrala lui telefonică, bănuiesc, este infailibilă.


5 Dacă toate aceste tentative eșuează, faceți semn unei farfurii zburătoare aflate în trecere și explicați-le celor dinăuntru că este extrem de important să plecați înainte de a primi factura telefonică.”



Pe coperta 4 a cărții, stă scris: „Cartea scriitorului britanic este o parodie SF inegalabilă…” Pentru fanii genului (mă refer la parodie, nu la SF), Ghidul autostopistului galactic ar putea avea valoarea unei Biblii. Există o sumedenie de fraze de genul: „Este un fenomen economic cunoscut, dar tragic când vezi cum operează, căci cu cât mai multe magazine de pantofi s-ar fi deschis, cu atât ar fi trebuit fabricați mai mulți pantofi, care deveneau tot mai proști și mai de nepurtat, cu atât oamenii se vedeau nevoiți să cumpere mai mulți ca să rămână încălțați, iar cu cât magazinele proliferau, cu atât întreaga economie se apropia de ceea ce cred că se cheamă Orizontul de Eveniment Pantof. Așa a devenit imposibil din punct de vedere economic să se mai construiască și altceva în afara magazinelor de pantofi. Rezultatul – colapsul, ruina, foamea.” Aproape toată acțiunea celor cinci cărți care formează acest volum are la bază astfel de raționamente absurde, similare cu acele demonstrații matematice în care se strecoară pe undeva o mică greșeală abia observabilă și care reușesc să dovedească faptul că 2 = 3.

Douglas Adams a devenit un simbol al literaturii SF și sunt sigur că părerea mea în ce privește acest roman poate fi considerată blasfemie, dar pur și simplu nu pot să nu iau în considerare următorul lucru: autorul este un simbol, dar după cum spuneam, al parodiilor, nu al literaturii SF. „Ideea mea preferată era să scriu ceva care să combine comedia și genul Science Fiction”, spune autorul despre proiectul care l-a făcut cu adevărat celebru.

Și pe partea SF există o cantitate suficient de mare de absurditate. Este foarte adevărat că anumite idei sunt geniale, iar ca exemplu mă gândesc la Restaurantul de la capătul universului, chiar dacă sunt prezentate destul de pueril aici. Dar altele, cum ar fi Marvin, robotul deprimat, sau crearea Pământului ca o comandă specială – laolaltă cu distrugerea lui – ori Gândire Profundă – cu celebrul său răspuns 42 la întrebarea Care este răspunsul la Viață, Univers și tot restul? – nu le pot vedea altfel decât absurde și nepotrivite pentru un roman SF de calibru.

O voi spune din nou: aceasta este părerea mea, și pentru a fi luată în considerare nu trebuie pierdut din vedere faptul că eu nu am un simț al umorului compatibil cu cel al lui Douglas Adams și nici faptul că eu mă așteptam la un SF inteligent, de calitate, în care parodia, evident, nu ar fi avut ce să caute.

Evident, ca orice carte apreciată la nivel global și Ghidul autostopistului galactic are părțile ei bune. De unele am amintit, de altele nu. Așa încât, chiar și acei cititori care, ca și mine, nu au apreciat cartea în ansamblu, ar putea descoperi anumite elemente care îi vor satisface.

Titlu: Ghidul autostopistului galactic
Autor:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 816
ISBN: 978-606-579-745-1


Scris de  
sursa: bookblog.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu