Treceți la conținutul principal

Marlon James a devenit primul scriitor jamaican premiat cu Man Booker

Image result for Marlon JamesMarlon James a devenit primul scriitor jamaican recompensat cu prestigiosul premiu literar Man Booker, pe care l-a primit pentru volumul său "A Brief History of Seven Killings", într-o ceremonie care a avut loc marţi seară, la Londra, transmite Reuters.

Romanul lui Marlon James este inspirat de o tentativă de asasinare a starului regggae Bob Marley. Volumul de 686 de pagini, care conţine expresii din dialectul jamaican patois, argoul de Harlem şi termeni scatologici, prezintă povestea unei bande de tineri dintr-un ghetou, îmbuibaţi de cocaină şi înarmaţi cu puşti automate, care au încercat să îl ucidă pe Bob Marley în Kingston, în 1976, înaintea unui concert pentru pace.

Marlon James a declarat la primirea acestui prestigios premiu că speră că şi alţi autori din Caraibe vor câştiga Man Booker în anii următori.

"Jamaica are o bogată tradiţie literară, este un pic suprarealist să fiu primul şi sper că nu voi fi ultimul şi nu cred că voi fi", a declarat James, în vârstă de 44 de ani.

Marlon James, care a fost sprijinit de tatăl său în cariera de scriitor, spune că s-a decis să renunţe la aceasta după ce o carte a sa a fost respinsă de 70 de edituri, însă, în cele din urmă, volumul a fost publicat şi el a reuşit să transpună în operele sale povestea vocilor deosebite din Jamaica. "Cântăreţii de reggae... au fost primii care şi-au dat seama că vocea care ne iese din gură era o voce legitimă a ficţiunii... fiul femeii de la piaţă poate rosti poezie", a mai spus acesta.

"A Brief History of Seven Killings" este al treilea roman al scriitorului Marlon James, care, în prezent, locuieşte la Minneapolis şi ţine cursuri despre arta şi tehnica scrisului.

Scriitorul Michael Wood, preşedintele juriului care l-a desemnat câştigător pe Marlon James, a spus despre cartea acestuia că ar putea fi una controversată, "dar numai dacă scoţi pur şi simplu înjurăturile şi drogurile din context". "Ar putea foarte bine să nu fie atât de controversată", a completat acesta.

De altfel, romanul lui James a fost foarte apreciat de criticii literari, The New York Times scriind că este ca un "remake al filmului «The Harder They Come» făcut de (Quentin, n.r.) Tarantino, cu o coloană sonoră de Bob Marley şi un scenariu scris de Oliver Stone şi William Faulkner".

Anul acesta, pe lista scurtă de nominalizări la Man Booker Prize s-au mai aflat Tom McCarthy ("Satin Island", Marea Britanie), Chigozie Obioma ("The Fishermen", Nigeria), Sunjeev Sahota ("The Year of the Runaways", Marea Britanie), Anne Tyler ("A Spool of Blue Thread", Statele Unite) şi Hanya Yanagihara ("A Little Life", Statele Unite).

Cei şase finalişti sunt recompensaţi fiecare cu un cec de 2.500 de lire sterline.

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, cu o istorie de 47 de ani, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda şi în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline (76.000 de dolari), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

În 2014, Man Booker Prize a revenit scriitorului australian Richard Flanagan, pentru romanul "The Narrow Road to the Deep North".

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel şi Thomas Keneally.

de Ana Obretin - Mediafax

sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu