Treceți la conținutul principal

Ziua Limbii Române, în Capitală: Târguri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie

Târguri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie, expoziții și ateliere constituie evenimentele prin intermediul cărora va fi sărbătorită în Capitală Ziua Limbii Române - 31 august.

Duminică, vor fi organizate, în Parcul Titan din Capitală, o serie de evenimente, ediția din acest an fiind dedicată scriitorului Lucian Blaga, de la a cărui naștere se împlinesc 120 de ani.

De la ora 11,00, Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria sectorului 3 pun la dispoziție hamace și balansoare pentru cei care "vor să își acorde un răgaz pentru citit în parc", precum și pentru cei care doresc să cumpere cărți semnate de autori români, propuse de zece edituri de prestigiu din țară.

"Ora de Limba Română" începe la ora 12,00, scriitorii Doina Ruști și Ioan Groșan, împreună cu prof.univ.dr. Silviu Angelescu, urmând să susțină ateliere în care vor iniția un dialog deschis cu publicul.

Începând cu ora 18,00, muzica veche românească este adusă în parc de Orchestra MundiColour (solistă Ana Cebotari), în concertul "Limba Noastră", iar de la ora 19,00 actorul Dorel Vișan, invitatul special al serii, va recita poezii de Lucian Blaga, acompaniat de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Pe parcursul întregii zile, cei care se vor plimba în Parcul Titan — Parcul Artelor vor putea afla mai multe despre scriitorul Lucian Blaga din expoziția dedicată vieții și operei sale.

O altă expoziție va aduce în parc informații despre istoria Festivalului ''George Enescu'', cu atât mai mult cu cât concertul de deschidere a ediției a XXII-a a evenimentului va fi transmis în direct pe ecranele montate în Parcul Artelor.

Luni, 31 august, de la ora 9,00, vor fi depuse coroane la mormintele scriitorilor români din Cimitirul Bellu, iar de la ora 11,00, la Galeria Dialog a Primăriei sectorului 2, va avea loc conferința cu tema "Limba Română în spațiul public și mediatic". La eveniment sunt invitați să participe acad. Eugen Simion, universitarii Silviu Angelescu, Lucian Chișu și Ioan Cristescu, într-o manifestare moderată de scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Cu această ocazie, primarul Neculai Onțanu va decerna distincții cadrelor didactice care predau limba română în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din sectorul 2, precum și elevilor care au câștigat premii la Olimpiada de Limba și Literatura Română și la concursurile de literatură română.

De la ora 18,00, pe esplanada Primăriei sectorului 2, va avea loc un recital de poezie și muzică susținut de poeții Ioana Crăciunescu, Dumitru Bădița, Teodor Dună, Ioan Es. Pop și Cosmin Perța, invitați speciali fiind flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail.

Totodată, peste 15 edituri de carte sunt prezente în perioada 27 — 31 august la cea de-a doua ediție a Festivalului de C'Arte organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române pe esplanada din fața Primăriei sectorului 2, printre editurile prezente la târgul "Iubim limba română" numărându-se: Humanitas, Tracus Arte, Corint, Niculescu, Nemira, Publishing House, Editura Muzeului Literaturii Române.

Ziua Limbii Române a fost instituită în anul 2013, când o lege în acest sens a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, 'prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific consacrate istoriei limbii române'. De asemenea, legea stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile. Ziua Limbii Române se sărbătorește și în Republica Moldova începând cu 31 august 1989.

AGERPRES

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Is this The end? Australian inventor creates a special character - Ћ - to replace English language's most common word

It is the most commonly used word in the English language. But, if an Australian restaurateur has his way, our use of 'the' could be about to change forever. Paul Mathis, from Melbourne, has designed the letter 'Ћ' as a replacement for 'the'. Idea: Paul Mathis, from Melbourne, has designed the symbol above as a replacement for 'the'. This is a scene from a promotional video   The businessman is now lobbying Apple asking to promote his app, which features the character in its iTunes store. In an interview with The Sydney Morning Herald, he said: 'The word "and" is only the fifth-most used word in English and it has its own symbol – the ampersand. 'Isn’t it time we accorded the same respect to "the"?' As reported by The Telegraph, Mr Mathis, who has opened more than 20 restaurants and hotels across Australia, has invested AUS $38,000 (£23,500) in the new app. But despite his optimism, it has s...

Engleza și franceza în dialect oltenesc. Greșeli monumentale pentru străinii care vin la Brâncuși

Foto: Radu Ciocoiu/Facebook via adevarul.ro Turiștii străini care ajung în Gorj ar face bine să citească Wikipedia  înainte. Și asta pentru că panourile informative și cărțile poștale despre Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuși” conțin mari greșeli de traducere. În Târgu Jiu, turiștii pot cumpăra de la Centrul de Informare Turistică Brâncuși vederi cu marile opere ale sculptorului român: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii. Numai că traducătorii gorjeni au reușit teribila „performanță” de a greși două dintre numele acestor monumente: – numele în franceză al Coloanei Infinitului este „LA COLO N E SANS FIN” (varianta corectă este „LA COLO NN E SANS FIN” ); – numele în franceză al Mesei Tăcerii este „LA TABLE DU SIL A NCE” (varianta corectă este „LA TABLE DU SIL E NCE” . „Este foarte probabil ca denumirile să fi fost traduse de oameni slab pregătiţi, care nu au consultat nici măcar un dicţionar şi s-au grăbit. ...