Treceți la conținutul principal

Rusia deschide un Centru de Cultură la Bucureşti. Instituţia, lansată printr-un Festival de Film

Image result for mother russia jokesRusia deschide un Centru de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti, primul eveniment dedicat lansării oficiale a acestei instituţii fiind Festivalul de Film "Puterea Memoriei", care va începe pe 11 mai, la cinematograful Eforie din Capitală.

Deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti a fost anunţată, recent, pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei în România.

Potrivit respectivului anunţ, primul eveniment dedicat deschiderii Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti va fi Festivalul de Film "Puterea Memoriei", care va începe pe 11 mai, la ora 18.30, la cinematograful Eforie.

În deschiderea festivalului va fi proiectat filmul "Noi suntem din viitor", în regia lui Andrei Maliukov. Programul festivalului include şi filmele "Balada unui soldat", de Grigori Ciuhrai (prezentat pe 12 mai, de la ora 18.00), şi "Spionul", de Alexei Andrianov (proiectat pe 12 mai, de la ora 20.00).

Pe de altă parte, tot pentru a marca deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti va fi organizată, pe 13 mai, de la ora 10.30, masa rotundă "Puterea memoriei", care va fi "dedicată aniversării a 70 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial". Printre invitaţii acestui eveniment, care se va desfăşura la sediul Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură din bulevarul Lascăr Catargiu, numărul 50, se vor număra istorici din Rusia şi România, oameni din domeniu şi veterani, potrivit paginii de Facebook a Centrului.

Centrul de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti este deschis în baza unui acord semnat pe 9 iulie 2013 între Guvernul român şi Guvernul rus.

Acest acordul priveşte deschiderea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român (ICR) la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti. În plus, acordul stipulează "în mod expres sprijinul pe care părţile trebuie să şi-l acorde pentru asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării activităţii ICR Moscova, respectiv a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti.

Astfel, şi Institutul Cultural Român va avea o filială la Moscova, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în noiembrie 2013 în Monitorul Oficial, care prevede aprobarea acestui acord dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare ale institutului.

La momentul respectiv, Ministerul de Externe identificase un spaţiu pentru sediul Institutului Cultural Român de la Moscova, potrivit unui răspuns al MAE la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, care nu a precizat însă locaţia unde va funcţiona ICR din capitala rusă.

de Madalina Cerban - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu