Treceți la conținutul principal

Am spus NU Timbrului literar!

Image result for NOAsociația Editorilor din România a sesizat oficial instituția Avocatului Poporului cerând, alături de 12.604 persoane care au semnat petiția în acest sens, ca legea Timbrului Cultural să fie declarată neconstituțională. Alte 4.702 persoane au semnat o petiție online – pe www.petitieonline.com – având același subiect.
  • Avocatul Poporului urmează să se pronunțe în privința neconstituționalității Timbrului literar;
  • 12.604 semnături împotriva Legii Timbrului cultural au fost depuse astăzi depuse la Avocatul Poporului;
  • Această instituție poate sesiza Curtea Constituțională pentru eliminarea legii 35/1994, o lege care nu mai există nicăieri în lume.
Petiția inițiată de AER și semnată în librăriile partenere – Cărturești, CLB, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu și Nemira – a fost depusă astăzi, la ora 11.00 la Avocatul Poporului, în cadrul unei întâlniri între Victor Ciorbea, șeful instituției, și Mihai Mitrică, directorul AER. Odată cu cele 12.604 semnături și un memoriu juridic, Avocatului Poporului i-a fost înmânată și o scrisoare transmisă de Gabriel Liiceanu, directorul Grupului Editorial Humanitas, referitoare la ”legea 35/1994 a timbrului cultural – a cărei neconstituționalitate este, pentru toți iubitorii de carte din România, un prilej de continuă perplexitate. “Piața de carte din România, valoric vorbind, se află pe ultimul loc din Europa. Ea se limitează la 60 de milioane de euro anual, sumă pe care n-am s-o compar, desigur, cu cea a Germaniei (9, 6 miliarde de euro anual!), ci cu cea a Ungariei (230 milioane euro anual) sau a Cehiei (432 milioane euro anual), țări care au mai puțin de jumătate din populația României. Cred că vă veți cutremura citind aceste cifre! Iar o asemenea lege fără pereche – nu există nicăieri pe glob o lege a timbrului literar! – există într-o țară în care limba se degradează văzând cu ochii, în care spiritul și gândirea oamenilor sunt în suferință, în care 50% din locuitorii României nu iau niciodată o carte în mână, în care 1 milion din 20 de milioane de oameni citesc maximum șase cărți pe an și-n care bugetul culturii este de 0,10%! Când am aflat aceste statistici mi-am zis că țara noastră se pregătește să iasă din istorie! “, mai spune Gabriel Liiceanu în scrisoarea transmisă lui Victor Ciorbea.

În discuția avută cu directorul AER, Avocatul Poporului a fost receptiv la argumentele referitoare la situația pieței de carte din România și a cerut un timp de analiză și de consultare cu toți factorii din domeniu pentru a lua o decizie în această privință.

Legea 35/1994 instituie opt categorii de timbre care se fac venit la bugetul uniunilor de creație, fără ca acestea să fie obligate la vreo contraprestație în schimbul primirii acestor fonduri. O astfel de lege nu există la ora actuală nicăieri în lume.

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu