Treceți la conținutul principal

PROFIL: Cine este Radu Boroianu, noul presedinte al ICR: Unul dintre fondatorii Casei de licitatii Artmark, apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, fost ambasador, ministru si senator


Radu Boroianu (72 de ani), desemnat marti de Senat in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, este ultimul descendent a doua ramuri din vechile familii romanesti, Boroianu si Burillianu (Burileanu), potrivit Wikipedia. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery, si este unul dintre fondatorii casei de licitatii Artmark. Boroianu a intrat in politica inca de la inceputul anilor '90, ca membru PNL, fiind pe rand secretar de stat in Ministerul Culturii, senator, ambasador in Elvetia (numit de Emil Constantinescu) si ministru delegat. In prezent este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu si desprins din PNL.

Nascut la 20 septembrie 1942 la Bucuresti, Radu Boroianu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale, Facultatea de Regie, in anul 1968. Are si studii pe Psiho-Sociologie. De asemenea, este membru al Asociatiei Oamenilor de Teatru din 1968 si membru UNITER din 1990.

Radu Boroianu a fost senator ales in legislatura 1996 - 2000, insa si-a dat demisia in 1997. Intre 1991-1992 a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si vicepresedinte al PNL in perioada CDR.

In cabinetul condus de Victor Ciorbea a detinut functia de ministru delegat pentru informatii publice.

In 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al Romaniei in Elvetia, pentru ca in 2001 Boroianu sa fie rechemat de Ion Iliescu.

In 2005, Boroianu este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Calin Popescu Tariceanu, iar in 2009, se afla alaturi de Emil Constantinescu in comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidentiale Crin Antonescu. De asemenea, intre 2013 si 2014 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii.

Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery.

De asemenea, figureaza printre fondatorii Galeriilor Artmark si al Casei de Licitatii Artmark, in iulie 2008 , impreuna cu Alexandru Baldea.

Inaintea intrarii in politica in anii '90, Radu Boroianu a avut colaborari cu teatre din tara si strainatate, cu Televiziunea Romana si Teatrul Radiofonic, a publicat cronici si eseuri teatrale, traduceri si studii introductive in volume din literatura franceza. A fost regizor de teatru si director artistic la teatrele Tandarica, Ion Vasilescu si Al. Davila (intre 1968 - 1990).

A fost distins cu ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare - Franta 1998 si cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Comandor (1 decembrie 2000).

de Alina Neagu     HotNews.ro
foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>