"Pe umerii mei apasa greutatea lumii intregi". O limba unica si misterioasa va disparea odata cu ea


Gyani Maiya SenGyani Maiya Sen, o femeie de 75 de ani din vestul Nepalului, poarta pe umeri o povara imensa. Spune care are impresia uneori ca toate greutatile din lume apasa pe sufletul ei.


Si asta pentru ca batrana este singura persoana din tara ei si din lume care vorbeste fluent limba kusunda, o limba cu origini necunoscute si o structura a frazelor misterioasa, care a fost tot timpul o provocare pentru lingvisti.

Prin urmare, ea a devenit o atractie pentru organizatii academice sau persoane dormice sa conserve limba ei muribunda.

Madhav Prasad Pokharel, profesor la Universitatea Tribhuwan din Nepal, a cercetat timp de un deceniu limba si tribul kusunda, aflat pe cale de disparitie. El a descris kusunda ca fiind “o limba izolata”, care nu se aseamana cu nicio alta limba din lume.

Kusunda iese din orice tipar si este unica. Din punct de vedere fonologic, morfologic, sintactic si lexical nu este inrudita cu nicio limba de pe pamant”, a spus profesorul si lingvistul Madhav Prasad Pokharel.Gyani Maiya Sen
Profesorul nepalez trage un semnal de alarma si spune ca in cazul in care kusunda ar disparea “o parte importanta si unica a mostenirii umanitatii va fi pierduta definitiv”.

Gyani Maiya Sen este constienta de povara imensa care atarna de ea si este trista: “Vorbesc nepaleza, dar sunt foarte trista pentru ca nu pot sa vorbesc limba mea cu oamenii din comunitatea mea. Mai sunt in viata si alti oameni din tribul kusunda, dar niciunul nu intelege si nu vorbeste limba. Cativa oameni kusunda inteleg cateva cuvinte, dar nu pot comunica”.

Limba kusunda va muri odata cu mine”, reflecteaza ea, in timp ce guvernul si academicienii deplang esecul transferarii limbii la generatia urmatoare.

Pana acum cativa ani aceasta limba mai era vorbita de alte doua persoane, Puni Thakuri si fiica lui, Kamala Khatri. Puni a murit, iar fiica lui a parasit tara in cautarea unui loc de munca. Acum nimeni nu mai stie nimic de ea.

In ciuda varstei inaintate, Gyani Maiya Sen inca munceste pentru a-si castiga existenta. Dar cand este in afara programului isi gaseste timp pentru studentii la litere care o viziteaza si care incearca sa invete limba kusunda de la ea. In felul acesta incearca ei sa tina in viata aceasta limba.

Cercetatorii au identificat pana acum trei vocale si 15 consoane in limba kusunda.

sursa