Treceți la conținutul principal

"Pe umerii mei apasa greutatea lumii intregi". O limba unica si misterioasa va disparea odata cu ea


Gyani Maiya SenGyani Maiya Sen, o femeie de 75 de ani din vestul Nepalului, poarta pe umeri o povara imensa. Spune care are impresia uneori ca toate greutatile din lume apasa pe sufletul ei.


Si asta pentru ca batrana este singura persoana din tara ei si din lume care vorbeste fluent limba kusunda, o limba cu origini necunoscute si o structura a frazelor misterioasa, care a fost tot timpul o provocare pentru lingvisti.

Prin urmare, ea a devenit o atractie pentru organizatii academice sau persoane dormice sa conserve limba ei muribunda.

Madhav Prasad Pokharel, profesor la Universitatea Tribhuwan din Nepal, a cercetat timp de un deceniu limba si tribul kusunda, aflat pe cale de disparitie. El a descris kusunda ca fiind “o limba izolata”, care nu se aseamana cu nicio alta limba din lume.

Kusunda iese din orice tipar si este unica. Din punct de vedere fonologic, morfologic, sintactic si lexical nu este inrudita cu nicio limba de pe pamant”, a spus profesorul si lingvistul Madhav Prasad Pokharel.



Gyani Maiya Sen
Profesorul nepalez trage un semnal de alarma si spune ca in cazul in care kusunda ar disparea “o parte importanta si unica a mostenirii umanitatii va fi pierduta definitiv”.

Gyani Maiya Sen este constienta de povara imensa care atarna de ea si este trista: “Vorbesc nepaleza, dar sunt foarte trista pentru ca nu pot sa vorbesc limba mea cu oamenii din comunitatea mea. Mai sunt in viata si alti oameni din tribul kusunda, dar niciunul nu intelege si nu vorbeste limba. Cativa oameni kusunda inteleg cateva cuvinte, dar nu pot comunica”.

Limba kusunda va muri odata cu mine”, reflecteaza ea, in timp ce guvernul si academicienii deplang esecul transferarii limbii la generatia urmatoare.

Pana acum cativa ani aceasta limba mai era vorbita de alte doua persoane, Puni Thakuri si fiica lui, Kamala Khatri. Puni a murit, iar fiica lui a parasit tara in cautarea unui loc de munca. Acum nimeni nu mai stie nimic de ea.

In ciuda varstei inaintate, Gyani Maiya Sen inca munceste pentru a-si castiga existenta. Dar cand este in afara programului isi gaseste timp pentru studentii la litere care o viziteaza si care incearca sa invete limba kusunda de la ea. In felul acesta incearca ei sa tina in viata aceasta limba.

Cercetatorii au identificat pana acum trei vocale si 15 consoane in limba kusunda.

sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.