Treceți la conținutul principal

Codex Altemberger, expus la MNIR

Manuscris - Comanditar: Thomas Altemberger; Codex Altemberger - Muzeul Naţional de Istorie a României - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2429/30.06.2011 - Tezaur)Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna noiembrie, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii”, o piesă de excepţie – Codex Altemberger, uimitorul manuscris medieval al saşilor din Sibiu. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc miercuri, 12 noiembrie a.c. începând cu ora 13.00, la sediul muzeului.

Thomas Altemberger s-a născut la Sibiu în anul 1431, într-una dintre marile familii ale patriciatului săsesc, potrivit unui comunicat al MNI. Își aprofundează studiile universitare la Viena, unde obţine diplome în drept şi teologie. Întors la Sibiu, se implică în viața publică a cetăţii, devenind consilier municipal din 1469 și chiar primarul orașului în anul 1471, fiind remarcat și recompensat de regalitatea maghiară. Astfel, devine jude regal în 1481, reușind să-l convingă pe regele Mathias Corvin să reînnoiască drepturile tradiționale ale sașilor.

Într-un raport regal din 1475, familia Altemberger era considerată ca fiind una dintre cele mai influente și prospere din Sibiu.

Cea mai importantă moştenire istorică a lui Thomas Altemberger este, fără îndoială, prețiosul manuscris cu caracter juridic, cumpărat de acesta în 1481, care ulterior îi va purta și numele. Între scoarțele manuscrisului se găsesc trei coduri de drept cutumiar. Primul este „Dreptul de la Nürnberg“, apoi urmează „Dreptul de la Magdeburg“ și „Dreptul minier slavon de la Jihlava“ (Iglau).

Codex Altemberger este o primă operă juridică din spațiul românesc medieval, o culegere de legi municipale, compilată după legile burgurilor germane. După caligrafie, miniatura genealogică în plină pagină, decorațiile marginale și figurile redate în casetele inițiale, copistul manuscrisului s-a inspirat din tradiția italiană și germană (secolele XIII-XIV), finalizând execuțiaCodexului, cel mai probabil, în secolul al XV-lea. În 1481, un al doilea copist execută la comanda judelui Sibiului, în folosul comunității săsești, ultimele două file, relevante pentru depunerea jurământului de primar. Acest Codex forma, alături de Biblie, un binom perfect, folosit ori de câte ori un conducător al urbei depunea jurământul pentru preluarea unei funcții oficiale. Primarii Sibiului, care aveau privilegii extinse și o influență mare asupra întregii comunități săsești din Ardeal, au continuat să jure respectarea drepturilor săsești pe codexul lui Altemberger, autoritatea tradițională în materie de legislație.

Prevederile legale consemnate în codex au fost aplicate în organizarea politică și reglementările comerciale ale Sibiului vreme de mai multe secole. Din anul 1787, când diplomele lui Iosif al II-lea au scos definitiv din uz dispozițiile din codice, acesta a devenit obiect de muzeu. Prima colecție unde manuscrisul a fost înregistrat a fost cea particulară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, apoi a trecut la muzeul municipalității sibiene, deschis în Palatul Brukenthal din 1817 și administrat oficial de Biserica Evanghelică.

Tradiția seculară a Codexului și importanța sa îl recomandau în ochii specialiștilor pentru includerea lui în noua expoziție permanentă a Muzeului Național de Istorie a României, adunând cele mai importante mărturii istorice ale ţării. Drept care, în anii ’70, a fost transferat de la Muzeul Național Brukenthal la Muzeul Național de Istorie a României și etalat în vitrina din sala 25 unde îl puteam admira până în 2002, când expoziția permanentă a fost închisă pentru restaurarea clădirii istorice și refacerea concepției muzeologice.

Codicele este unicat în România, scriitura fiind „Gothica libraria“ pe suport pergament şi decorată cu miniaturi. Tabla de materii are pe fiecare filă câte două coloane în casete, având o inițială în scriere uncială, decorată cu reprezentări antropomorfe sau decoruri florale colorate și aurite. Fiecare început de capitol are o casetă cu inițială și miniaturi.

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 12 noiembrie – 14 decembrie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00, se mai arată în comunicat. 


foto: Manuscris - Comanditar: Thomas Altemberger. Codex Altemberger  

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>