Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură pe 2014...este scriitorul francez Patrick Modiano

The Swedish Academy: The Nobel Prize in Literature is awarded to the French author Patrick Modiano.

“For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”

Biobibliographical notes, 2014 Literature Laureate Patrick Modiano:Scriitorul Patrick Modiano este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură 2014


Scriitorul Patrick Modiano este laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2014, a anunţat azi Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii. Motivație: “for the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”.

De când se decernează (anul 1901), premiul Nobel a creat vâlvă printre cititori și scriitori deopotrivă, de fiecare dată. Fie că așteptarea desemnării câștigătorului a fost cauza, fie că de vină a fost chiar aflarea lui, rezultatul a fost mai întotdeauna contestat, câteodată chiar și de laureații anilor trecuți (vezi părerea Hertei Müller, câștigătoare în 2009, despre Mo Yan, câștigătorul de acum doi ani).

Câștigătoarea de anul trecut este autoarea de proză scurtă Alice Munro, iar în 2012 premiul a fost câștigat de controversatul scriitor chinez Mo Yan. În 2011 poetul suedez Tomas Tranströmer a primit premiul. Dacă ar fi fost să urmărim un tipar, anul acesta premiul ar fi fost câștigat de un poet, posibil Ali Ahmad Said Esber, autorul sirian care scrie sub pseudonimul Adonis, iar dacă am fi ținut cont de speculațiile literaților, Murakami ar fi îndeplinit dorința arzătoare a cititorilor, aceea de a fi desemnat în sfârșit câștigător. Însă, juriul, alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai instituţiei suedeze, a decis ca în acest an premiul să meargă spre Patrick Modiano.

Și anul acesta Mircea Cărtărescu a ocupat un loc în preferințele majorității, având șanse de câștig aproximativ egale la casa de pariuri Ladbrokes cu scriitorii Milan Kundera, Thomas Pynchon, Cees Nooteboom sau cântăreţul Bob Dylan. Și, la fel ca anul trecut, Murakami s-a aflat printre scriitorii speculați ca fiind câștigători, fiind unul dintre cei mai cotați scriitori la casele de pariuri, în întrecere cu kenyanul Ngugi wa Thiong’o.

Abia pe 10 decembrie Premiile Nobel vor fi decernate oficial, scriitorul/oarea primind de la Academia Suedeză diploma, medalia de aur și suma de aproximativ 8 milioane de coroane suedeze, echivalentul sumei de aproximativ 900 000 de euro.

scrisă de
sursa: hyperliteratura.ro