Treceți la conținutul principal

Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură pe 2014...este scriitorul francez Patrick Modiano

The Swedish Academy: The Nobel Prize in Literature is awarded to the French author Patrick Modiano.

“For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”

Biobibliographical notes, 2014 Literature Laureate Patrick Modiano:



Scriitorul Patrick Modiano este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură 2014


Scriitorul Patrick Modiano este laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2014, a anunţat azi Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii. Motivație: “for the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”.

De când se decernează (anul 1901), premiul Nobel a creat vâlvă printre cititori și scriitori deopotrivă, de fiecare dată. Fie că așteptarea desemnării câștigătorului a fost cauza, fie că de vină a fost chiar aflarea lui, rezultatul a fost mai întotdeauna contestat, câteodată chiar și de laureații anilor trecuți (vezi părerea Hertei Müller, câștigătoare în 2009, despre Mo Yan, câștigătorul de acum doi ani).

Câștigătoarea de anul trecut este autoarea de proză scurtă Alice Munro, iar în 2012 premiul a fost câștigat de controversatul scriitor chinez Mo Yan. În 2011 poetul suedez Tomas Tranströmer a primit premiul. Dacă ar fi fost să urmărim un tipar, anul acesta premiul ar fi fost câștigat de un poet, posibil Ali Ahmad Said Esber, autorul sirian care scrie sub pseudonimul Adonis, iar dacă am fi ținut cont de speculațiile literaților, Murakami ar fi îndeplinit dorința arzătoare a cititorilor, aceea de a fi desemnat în sfârșit câștigător. Însă, juriul, alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai instituţiei suedeze, a decis ca în acest an premiul să meargă spre Patrick Modiano.

Și anul acesta Mircea Cărtărescu a ocupat un loc în preferințele majorității, având șanse de câștig aproximativ egale la casa de pariuri Ladbrokes cu scriitorii Milan Kundera, Thomas Pynchon, Cees Nooteboom sau cântăreţul Bob Dylan. Și, la fel ca anul trecut, Murakami s-a aflat printre scriitorii speculați ca fiind câștigători, fiind unul dintre cei mai cotați scriitori la casele de pariuri, în întrecere cu kenyanul Ngugi wa Thiong’o.

Abia pe 10 decembrie Premiile Nobel vor fi decernate oficial, scriitorul/oarea primind de la Academia Suedeză diploma, medalia de aur și suma de aproximativ 8 milioane de coroane suedeze, echivalentul sumei de aproximativ 900 000 de euro.

scrisă de
sursa: hyperliteratura.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu