Treceți la conținutul principal

Uniunea Editorilor din România organizează Premiul literar "Augustin Frăţilă" - romanul anului 2013

Uniunea Editorilor din România (UER), sub egida Federaţiei Editorilor din România (FER), organizează, în perioada 25 august - 27 noiembrie, ediţia a III-a a Premiului literar "Augustin Frăţilă" (romanul anului 2013), a cărui valoare este de 10.000 de euro, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Premiul literar "Augustin Frăţilă", ediţia a III-a, va desemna romanul anului 2013, conform unei selecţii făcute de critici literari (Alex. Ştefănescu, Tudorel Urian şi Daniel Cristea-Enache) şi de cititori activi din mediul online.

Uniunea Editorilor din România a preluat Premiul literar "Augustin Frăţilă" de la Asociaţia Casa de cultură, o asociaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, dedicată proiectelor culturale. Asociaţia Casa de cultură rămâne partener în proiect, alături de Editura ALL.

Premiul, în valoare de 10.000 de euro, este acordat de compania Philip Morris Trading, care continuă astfel, pentru a treia oară consecutiv, parteneriatul început în 2012.

"Preluarea de către UER, sub egida FER, a Premiului literar «Augustin Frăţilă» este, înainte de toate, un act de normalitate - UER şi FER fiind organizaţii al căror scop principal este sprijinirea proiectelor culturale în interesul tuturor membrilor săi. Pe de altă parte, este un pas important pentru un premiu literar care şi-a propus de la început să devină un proiect de referinţă în mediul cultural românesc", a declarat Mario DeMezzo, vicepreşedinte al Uniunii Editorilor din România.

Concursul se desfăşoară în perioada 25 august-27 noiembrie, după cum urmează: 25 august-26 septembrie (înscrierea participanţilor); 29 septembrie-17 octombrie - jurizare, etapa 1 - juriu de specialitate (critici literari); 20 octombrie - anunţarea celor 5 romane finaliste pe www.premiulagustinfratila.ro; 20 octombrie-25 noiembrie - jurizare, etapa 2 - juriu format din bloggeri.

Evenimentul de decernare a Premiului literar "Augustin Frăţilă" va avea loc pe 27 noiembrie.
Volumele câştigătoare ale Premiului literar "Augustin Frăţilă" sunt: "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu - romanul anului 2012, şi "Matei Brunul", de Lucian Dan Teodorovici - romanul anului 2011.

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Uniunea Editorilor din România este o organizaţie patronală şi profesională, care desfăşoară programe în domeniul educaţional şi în cel cultural. Organizaţia reuneşte importanţi editori şi difuzori de cultură scrisă, care produc şi comercializează carte şcolară preuniversitară şi universitară, literatură română şi universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educaţional şi cultural, carte de învăţătură adresată tuturor vârstelor.

Anul acesta, Uniunea Editorilor din România sărbătoreşte 20 de ani de activitate.

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu