Treceți la conținutul principal

Scriitorul chinez Yan Lianke a primit premiul literar Franz Kafka pentru anul 2014

Scriitorul chinez Yan Lianke a primit premiul literar Franz Kafka pentru anul 2014, distincţia în valoare de 10.000 dolari urmând să îi fie înmânată autorului într-o ceremonie care va fi organizată în luna octombrie, informează editura All, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit editurii All, Yan Lianke este unul dintre cei mai mari scriitori chinezi ai "noului val", pus la index de mai multe ori pentru mai multe romane, cu încasări fabuloase şi "amendat" pe măsură. Este considerat una dintre cele mai "grele" voci care s-au ridicat vreodată împotriva sistemului comunist. Este un stilist desăvârşit, scriitura lui constituind o lecţie deschisă de literatură şi fiind plină de tablouri fascinante ale naturii (şi ale naturii umane).

Yan Lianke s-a născut în 1958, în provincia Henan, iar în prezent locuieşte la Beijing. S-a format ca autor de texte propagandistice pentru Armata de Eliberare, dar a fost, la rândul său, "eliberat" din funcţie din pricina sarcasmului cu care a atacat regimul comunist chinez în romanele "Xia ri luo" (1994) şi "Bucuraţi-vă de viaţă !" ("Shou Huo", 2004; apărut în limba română la Editura Allfa, parte a grupului editorial All, în anul 2013).

Geniul său satiric nu scapă cenzurii şi face ca următoarele romane, "Wei renmin fuwu" (2005) şi "Ding zhuang meng" (2006), să fie interzise în China. A primit numeroase distincţii literare, printre care prestigioasele premii "Lao She" pentru "Bucuraţi-vă de viaţă!" şi "Lu Xun" pentru vasta colecţie de nuvele intitulată "Nian, yue, ri" (2000). A fost nominalizat la premiul Man Asian 2011, pentru "Ding zhuang meng", iar, în 2013, a intrat pe lista scurtă a premiului Internaţional Man Booker.

Premiul Franz Kafka, decernat de Societatea Franz Kafka, recompensează o creaţie literară excepţională pe plan artistic a unui scriitor contemporan, a cărei operă se adresează cititorilor, fără să ţină cont de originea lor, naţionalitate şi cultură. Fondat în 2001, acest unic premiu internaţional pentru literatură decernat în Republica Cehă poartă numele scriitorului Franz Kafka (1883 - 1924).

Printre laureaţii acestui premiu figurează americanul Philip Roth (2001), austriaca Elfriede Jelinek (2004), britanicul Harold Pinter (2005), japonezul Haruki Murakami (2006), francezul Yves Bonnefoy (2007), precum şi scriitorii cehi Ivan Klima (2002) şi Arnost Lustig (2008) şi dramaturgul Vaclav Havel (2010), scriitorul israelian Amos Oz (2013).

de Madalina Cerban - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu