Treceți la conținutul principal

Primul program de rezidenta de creatie incepe pe 5 iunie la Conacul Otetelisanu

conaculSingura rezidenta de creatie dedicata jurnalistilor culturali si fotoreporterilor din Romania se deschide pe 5 iunie 2014 la Conacul Otetelisanu din Benesti, judetul Valcea. Organizata din dorinta de a promova tinerii capabili sa relateze si fotografieze complexitatea lumii in care traim, rezidenta se va concentra in jurul a doua importante tipuri de jurnalism. E vorba despre reportajul literar si cronica fotografica, genuri care ne deschid fete putin cunoscute sau ignorate ale lumii in care traim, ne arata povesti noi ce ne tin cu sufletul la gura sau prezinta unghiuri de abordare a unor teme pentru care am avut pana de curand doar prejudecati. Sunt momente bune pentru reportaje sau cronici foto, dar nu sunt vremuri la fel de bune pentru cei care vor sa le realizeze.

ARTOTECA impulsioneaza din acest motiv zece tineri jurnalisti sa creeze reportaje literare si cronici fotografice, in singura tabara dedicata jurnalistilor culturali si fotoreporterilor din Romania, la Conacul Otetelisanu intre 5 si 9 iunie 2014. Programul include sesiuni speciale de scriere creativa si ateliere de lucru dedicate unui maestru al jurnalismului, legendarul reporter polonez Rysyard Kapuscinski, dar si posibilitatea de a intra in contact cu lumea reala a unei localitati aflate in mijlocul Olteniei, care poate fi descoperita in esentele sale traditionale, dupa istoria incarcata de memoria lui Petrache Poenaru sau a lui Tudor Vladimirescu si de ce nu observata chiar si dupa prezentul sau rural inedit.

Calatoria global - locala se va extinde gratie documentarului realizat de Dan Alexe "Cabala in Kabul" care va fi proiectat chiar pe frumos restauratii pereti ai conacului construit la inceputul secolului al XVII-lea, iar intr-una dintre seri bucatarul restaurantului Don Quijote din capitala, Julio Lucas, va pregati o seara spaniola. Impreuna invitatii speciali si participantii in tabara Artoteca vor avea ocazia sa discute despre jurnalism in diferite perioade dificile, ne oprim la Radio Europa Libera, corespondente de razboi, graba redactorilor de a primi stirea inaintea contextului, trecerea de la print la on-line, pentru ca mai apoi cei zece jurnalisti sa isi gaseasca ragazul de a scrie reportaje si a realiza cronici foto.

Programele de rezidenta Artoteca de-abia incep, iar in luna iulie vor urma taberele de film documentar de scurt metraj si cea de etnografie in care cele trei mese pe zi, cazarea la Conacul Otetelisanu si transportul din Bucuresti, sunt asigurate.

Cei interesati sa se inscrie sunt rugati sa trimita un e-mail pe adresa: vino@artoteca.ro in care sa se prezinte, sa scrie cateva randuri despre experienta lor in domeniile de activitate vizate si despre motivatia participarii in cadrul programului de rezidente.

Program de rezidente ARTOTECA l
ONLINE: www.artoteca.ro
ORGANIZATOR: ARTOTECA
PARTENER PRINCIPAL: Institutul POLONEZ.
SUSTINUT DE: Restaurantul DON QUIJOTE, Fundatia Domeniul Otetelisanu, CSIE.
CU SPRIJINUL: Editura ART, Fundatia iNES.
PARTENERI MEDIA: Dilema veche, Radio Romania Cultural, TRANSMEDIA, HotNews.ro, Arts United.

de A.M.V.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu